Tην ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη κακομεταχείριση των κρατούμενων υπηκόων τρίτων χωρών εκφράζει σε έκθεσή της η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές με τον αυξημένο αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ωστόσο διαπιστώνει υπερπληθυσμό, κακές συνθήκες κράτησης, ακόμα και κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών.
Η Επιτροπή συνιστά τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των αλλοδαπών που στερούνται την ελευθερία τους από την αστυνομία. Επίσης, ζητά τη λήψη εναλλακτικών μέτρων αντί της κράτησης για τη διαχείριση των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα. Όσον αφορά στην κράτηση, προτείνει να μειωθούν δραστικά τα επίπεδα πληρότητας, ώστε να μη γίνεται υπέρβαση στη χωρητικότητα των δομών και κάθε κρατούμενος να λαμβάνει κατάλληλο φαγητό, ένα στρώμα, καθαρά κλινοσκεπάσματα και επαρκή προϊόντα υγιεινής. Τέλος, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μεταφερθούν τα ευάλωτα άτομα σε κατάλληλες ανοιχτές εγκαταστάσεις υποδοχής.
Ειδικά για τα παιδιά, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των προηγούμενων συστάσεων της CPT όσον αφορά στην κράτησή τους και ζητά από τις αρχές να προβούν σε ουσιαστική αναθεώρηση της πολιτικής τους σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών τόσο για σκοπούς υποδοχής και ταυτοποίησης όσο και για την «προστατευτική φύλαξή τους». Ακόμα και για τα παιδιά που κρατούνται με τους γονείς τους υπενθυμίζει ότι η κράτηση μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ευημερία τους.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πολλοί αλλοδαποί προέβαλαν «αξιόπιστους ισχυρισμούς» σχετικά με την εμφάνιση επιχειρήσεων παράνομης επαναπροώθησης από την Ελλάδα στην Τουρκία. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί σωματική κακομεταχείριση «από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες ή (παρα-) στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων επαναπροώθησης». Η CPT συνιστά στις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν κάθε μορφή επαναπροώθησης.
Πηγή: iefimerida.gr