Ελλη μου γλυκιά μου Ελλη – Απο την Οφηλία έως την Σάρα…

1100 bc35d845 cf6c 4e23 9158 89e36326f77b
Facebook
Twitter
LinkedIn

Για φαντάσου, ότι την Ελλη Λαμπέτη την είχαν απορρίψει  διότι << δεν είχε ψήγμα ταλέντου>>

     Ελλη Λαμπέτη. Η ηθοποιός που έπαιρνες μαζί σου φεύγοντας ,από την παράσταση.  Το πιο πικρό και ουσιαστικό χαμόγελο του ανθρώπου ,που δεν γνωρίζεις καλά, αλλά σου τα λέει όλα χωρίς να σου πει τίποτα.

Λιγοστές οι φορές που την συνάντησα κάτω από τη σκηνή .Τι κρίμα! Οταν είσαι νέος στη δημοσιογραφία, σε κυνηγάει ο χρόνος για να προλάβεις τα τρέχοντα, και χάνεις  πολλές φορές την ουσία. Κι όμως ,ένας άνθρωπος, που δεν τον  ξέρεις  ουσιαστικά , σου κυνηγάει το μυαλό και αργότερα-αργά πια- τον καταλαβαίνεις καλύτερα με την απόσταση του χρόνου, και από τις ταινίες που θα δεις στην μικρή οθόνη με εκείνον τον ανεπανάληπτο έρωτά της ,τον Δημήτρη Χόρν. Στην <<Κάλπικη λίρα>> του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλα στον ρόλο της Αλίκης ,στο ρόλο της Μίνας στο ”Κυριακάτικο ξύπνημα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

Για φαντάσου, ότι την Ελλη Λαμπέτη την είχαν απορρίψει  διότι << δεν είχε ψήγμα ταλέντου>> όπως αποφάνθηκε , η επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου που σε πολύ νεαρή ηλικία έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή, αλλά δεν την δέχθηκαν. Τις πόρτες για το πολυπόθητο  πάλκο   άνοιξαν από τη Μαρίκα Κοτοπούλη  .Εκείνη τη χρονιά απέκτησε και το νέο της επώνυμο, το οποίο το επέλεξε από το βιβλίο «Αστραπόγιανος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
  «Λαμπέτη εδείλιασα», λέει ο πρώτος στίχος του ποιήματος.

 Στα 1954 η κλασική παράσταση του σαιξπηρικού δράματος «Άμλετ» σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα. ανεβαίνει  από τον θίασο του Δημήτρη Χορν σε δική του σκηνοθεσία,  Οφηλία η Ελλη Λαμπέτη. Πρωταγωνιστές ,ο Γιώργος Παππάς , ο Λυκούργος Καλλέργης, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Μαρία Βούλγαρη, ο Ανδρέας Ζησιμάτος, ο Διονύσης Παγουλάτος και ο Ζώρας Τσάπελης.

Oip

Ηδη ο Δημήτρης Χόρν και η Ελλη Λαμπέτη   είχαν σμίξει και στη ζωή και ο θυελλώδης τους έρωτας έμεινε στην ιστορία.   Όμως, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.  Η Λαμπέτη μόλις  είχε χωρίσει , από τον Μάριο Πλωρίτη που είχαν παντρευτεί το 1950 .

Ο Πλωρίτης που μέχρι το τέλος της ζωής της θα μείνει φίλος της  και θα συνοψίσει τη μεγαλοσύνη της ,σ΄ ένα  κείμενο  (6-4-1983)

<<Κι΄ έχει την ευλογία να συνδυάζει την άγρυπνη νόηση, τη σχεδόν ”ανατομική ” κατανόηση του κάθε έργου και ρόλου. με τη διαισθητική κατάδυση έως τα μύχια κάθε προσώπου. Και να τους δίνει μαγνητική αισθητική έκφραση, πείθοντας ακόμα και τους πιο ” άπιστους”, συγκινώντας ακόμη και τους πιο ”απαθείς” γοητεύοντας ακόμα και τους πιο ”άτρωτους”. Με τον δικό της ανεπανάληπτο τρόπο, που κάνει κάθε θεατή δικό της…>>

Η Ελλη Λαμπέτη έχει χτυπηθεί από τον καρκίνο, το 1969.Όλες οι αδερφές  είχαν πεθάνει από καρκίνο του μαστού. Όλες εκτός από την αδερφή της Αντιγόνη, η οποία έζησε αρκετά χρόνια και μετά τον θάνατο της Έλλης. Μετά την πρώτη του εμφάνιση, ο καρκίνος θα ξαναχτυπήσει την ηθοποιό μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά η Έλλη Λαμπέτη να χάσει και τη φωνή της. Τελευταίος της ρόλος αυτός της κωφάλαλης Σάρας στο θέατρο Σούπερ Σταρ από το έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Μαρκ Μέντοφ.

Στιγμιότυπο 2018 11 08 18 08 30

Και ο Μάνος  Χατζιδάκις θα πει τότε στην Ελλη:;

 «Είσαι η πιο ερωτική κωφάλαλη που πέρασε ποτέ απ’ το ελληνικό θέατρο – από κάθε, ίσως θέατρο»

 

  

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.