Οι Εντυπώσεις μας από την παράσταση “Λωξάντρα” με την Ελένη Κοκκίδου

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Η Κωνσταντινουπολιτισσα  γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου που από βιογραφία έγινε μυθιστόρημα,  η Λωξάντρα που λατρέψαμε μέσα από την τηλεόραση μας  την δεκαετία του 80, αυτή η γυναίκα σύμβολο κάθε φορά που βγαίνει από το βιβλίο της και  ζωντανεύει πάνω στη σκηνή του θεάτρου,  έρχεται με τα καλούδια της  να μας τρατάρει με  τις γεύσεις της Ανατολής και να μας θυμίσει τον γνήσιο  ελληνικό πολιτισμό της Μικράς Ασίας.

Ο Σωτήρης Χατζάκης πήρε την «Λωξάντρα» από το χέρι και την ανέβασε με μεράκι  στην σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Βεάκη. Την σκηνοθέτησε  έτσι όπως της αξίζει. Με  την ντοπιολαλιά της, το χιούμορ της,  την δυναμική προσωπικότητα της  και όλα τα μέλη της οικογένειας της που ήταν και η απαρχή του νοήματος της ύπαρξης της. Ο Χατζάκης, περνάει τα ιστορικά γεγονότα πίσω από την σκηνή, δίνοντας έμφαση περισσότερο  στους  χαρακτήρες των ηρώων,  στα ήθη, τις παραδόσεις της εποχής και το σημαντικότερο,  επιλέγει μια ομάδα πολύ καλών και αγαπημένων ηθοποιών με πρωταγωνιστές την Ελένη Κοκκίδου και τον Γιώργο Αρμένη. Δυο  ηθοποιοί υψηλών ντεσιμπέλ που ταιριάζουν απόλυτα πάνω στην σκηνή.

Το μοιρολόι της Κοκκίδου όταν πεθαίνει ο  Δημητρός,  νομίζω είναι μια από τις ανατριχιαστικές πράξεις του έργου. Τιμά τον νεκρό άντρα της και τον αποχαιρετά με όλες τις τιμές της πιστής συζύγου. Η ηθοποιός επιβλήθηκε από νωρίς στην  Λωξάντρα,  γι΄ αυτό άρεσε με το πρώτο άνοιγμα της αυλαίας, χωρίς ν΄ αφήσει περιθώρια σύγκρισης με παλιότερες ερμηνείες.
Ο Γιώργος Αρμένης σπουδαίος στο ρόλο του Δημητρού, διαχρονική αξία και αμετάβλητη.


Μέσα από τα καλαίσθητα σκηνικά της Έρσης Δρίνη και τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλοπουλου, βλέπουμε να  ξετυλίγεται η ιστορία της Λωξάντρας, μιας γυναίκας από την Πόλη που παντρεύεται τον Δημητρό, χήρο με τέσσερα παιδιά. Οι  χορογραφίες της Δήμητρας Γρατσιούνη και  η εύστοχη επιλογή της Ελένης Τσαλιγοπούλου να ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια της εποχής,  μας δείχνουν  τον τρόπο που διασκέδαζαν οι έλληνες της πόλης κάπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Η Πολίτικη κουζίνα  της Λωξάντρας είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλα τα μέλη της οικογένειας της  ότι και να συμβεί. Μεγαλώνει τα παιδιά και τα ανίψια της με αφοσίωση. Θέλει  να ελέγχει τα πάντα και να μην βγαίνει κανείς από το λόγο της, ακόμα και η χήρα του αδελφού της που υποδύεται εκπληκτικά η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη. (Έντονη πάντα η παρουσία της  στη σκηνή. Το υποκριτικό της ταλέντο ο καθαρός της  λόγος , την κάνουν να  ξεχωρίζει με διαφορά. )

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το πένθος η Λωξάντρα, τα επιχειρήματα που βρίσκει  όταν ακόμα δεν έχει δίκιο, είναι  ένα από τα δυνατά σημεία  της προσωπικότητας της. Την βλέπουμε στην  σφαγή των Αρμενίων. Χωρίς  δεύτερη σκέψη παίρνει την απόφαση με κίνδυνο τη ζωή της,   να κρύψει   τον Τουρνανά (Μιχάλη Μητρούση) κάτω από το κρεβάτι της. Γιατί, γι αυτήν ο Τουρνανάς δεν είναι ένας απλός «υπηρέτης» αλλά μέλος της οικογένειας της.

Η Ευαγγελία Μουμούρη «κεντάει» στο ρόλο της Σουλτάνας. Ο  θεατής χαίρεται όταν βγαίνει στη σκηνή, την περιμένει γιατί  ξέρει ότι θα γελάσει. Επαινετική είναι και  η ερμηνεία της Χρύσας Παπά. Της πάει ο ρόλος, τον εκφράζει με μέτρο και συνέπεια και επιτέλους βλέπουμε τις υποκριτικές της ικανότητες που είναι άφθονες…


Ωστόσο, λίγο η ζωντανή μουσική και το σαντούρι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, λίγο  οι ερμηνείες των ηθοποιών, λίγο οι ρίζες μας  που χάθηκαν  μέσα από τους πολέμους και τους ξεριζωμούς, η «Λωξάντρα» επιβεβαίωσε από την  πρεμιέρα της τον Νοέμβριο, ότι αντέχει μέσα στο χρόνο, συνεχίζει να συγκινεί και να ψυχαγωγεί ταυτόχρονα


Απαρατήρητοι σαφώς δεν πέρασαν από την σκηνή οι ηθοποιοί, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Μαρία Χάνου, Κοραλία Τσόγκα, Σάρα Εσκενάζη, Αλεξία Μουστάκα,  Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις και η Αναστασία Τσιλιμπίου, Γιάννης Κουκουράκης και Κατερίνα Αντωνιάδου.

Εισιτήρια στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-veaki/loxandra/


 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.