Το “Ζητείται Ψεύτης” κέρδισε τις εντυπώσεις σε μια σούπερ πρεμιέρα – Ήμασταν Εκεί

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Αν αναλογιστούμε ποιο είναι το νεοελληνικό Θέατρο, σίγουρα ο Δημήτρης Ψαθάς, είναι από τους θεατρικούς συγγραφείς που αντιπροσωπεύουν χρονικά, την μεταπολεμική περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου.

Για να είμαι σαφής, ο Ψαθάς, ήταν από τους θεατρικούς ανθούς της εποχής αυτής, που μετέπειτα τα έργα τους γνώρισαν τον Ελληνικό κινηματογράφο και πέρασαν το φράγμα του χρόνου. Έργα τα οποία γράφτηκαν επηρεασμένα από το γενικό κλίμα της εποχής, το κοινωνικό περιβάλλον και την πολιτική παράδοση. Ο Ψαθάς συγκέντρωνε μέσα σε αυτά την επαναστατημένη ψυχή του Έλληνα, τον καημό του,  γι΄ αυτό άλλωστε,  είχαν τεράστια απήχηση στον κόσμο.  Όπως τεράστια απήχηση στο κοινό γνωρίζουν και σήμερα. Όπως βλέπουμε, οι  περισσότερες παραγωγές που επιλέγουν να ανεβάσουν έργα από το νεοελληνικό δραματολόγιο, εξελίσσονται σε εμπορικές επιτυχίες για δυο σημαντικούς λόγους. Πρώτον γιατί ο κόσμος απολαμβάνει καλύτερα ένα έργο που τον φωτογραφίζει και έχει να κάνει με την ελληνική πραγματικότητα και δεύτερον γιατί ο ηθοποιός μπορεί εύκολα να υποδυθεί πειστικά  το ρόλο του.

Το «Ζητείται Ψεύτης», είναι από τα έργα του Δημήτρη Ψαθά, που θα τραβάει πάντοτε το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, γιατί σατιρίζει την αλήθεια και το ψέμα ενός πολιτικού συστήματος και μιας ευκολόπιστης κοινωνίας που πάντοτε στηρίζεται σε κούφιες υποσχέσεις.  Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για την πλοκή του έργου,  είναι ξεκάθαρη η ιστορία του ψεύτη. Χρειάζεται μόνο, ένας ΚΑΛΟΣ για όλα όσα απαιτούνται για να στηθεί μια εξαιρετική παράσταση. Και οι Θεατρικές σκηνές, προσπερνώντας την λάθος επιλογή που είχαν κάνει – κατά την γνώμη μου –  στο ρόλο του Ψευτοθόδωρου στην αρχή, επιλέγουν τον Αλέξη Γεωργούλη στο ρόλο αυτό,  και το «Ζητείται Ψεύτης» ανεβαίνει στην σκηνή με όλους τους καλούς οιωνούς που χρειάζεται μια τέτοια παράσταση.  Και αυτό διαπιστώσαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που έλαβε χώρα στο Θέατρο Παλλάς την 15η Μαρτίου. Είναι μια παράσταση, κατασκευασμένη από καλά και γνήσια υλικά.

Η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια αναμενόμενα προσεγμένη, αφού μιλάμε για έναν έμπειρο σκηνοθέτη με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Σκιαγραφεί λεπτομερώς, την ιστορία του Ψαθά στην σκηνή, χωρίς επιπρόσθετους αστεϊσμούς, αλλά και επιδεικτικά πολιτικά υπονοούμενα. Η δουλειά του κύριου Ζούλια γι αυτό μ αρέσει, γιατί προσπαθεί πάντα να χτίσει πάνω στο υλικό που έχει και όχι να το μεταλλάξει.

Το πρώτο χειροκρότημα:

 

 

Τα σκηνικά της  Μαίρης Τσαγκάρη, είναι σαν πίνακες ζωγραφικής με χρώματα ευφάνταστα, χαρούμενα και επιβλητικά. Έχουν επιφάνεια, έχουν όγκο. Βοηθούν τον θεατή του εξώστη, να μείνει προσηλωμένος στο έργο. Είναι αυτονόητο ότι, όσοι κάθονται στις πίσω θέσεις, δεν διακρίνουν, ούτε μορφασμούς ούτε όλα όσα συμβαίνουν με ακρίβεια στη σκηνή. Η Κυρία Τσαγκάρη λοιπόν, μεγαλούργησε και αυτή την φορά, φέρνοντας πιο κοντά τον θεατή στη σκηνή. Σε αυτό, σαφώς, συνέβαλαν και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και τα κουστούμια της Αναστασίας Αρσένη. Τα τραγούδια της παράστασης, που δεν ήταν άλλα από παλιές αγαπημένες επιτυχίες του ελαφρού και λαϊκού ρεπερτορίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον ψυχαγωγικό μέρος της παράστασης. Πάντα η μουσική επενδύει στην ψυχολογία του θεατή  και τον κάνει  πιο καταδεκτικό. Ωστόσο τα εύσημα,  πάνε στον Άκη Δείξιμο και στις μουσικές επιλογές του, αλλά και στον Γιώργο Ζαχαρίου που οικοδόμησε μουσικά την παράσταση.

 

Το «Ζητείται Ψεύτης» που περιλαμβάνει στο θίασο του αγαπημένους ηθοποιούς όπως είναι, ο Γιώργο Παρτσαλάκης, ο Αλέξης Γιωργούλης, η  Ναταλια Δραγούμη, ο Αργύρης Αγγέλου, η Χρύσα Κλούβα, η Γεωργία Καλλέργη αλλά και 14 άλλους, εξίσου ταλαντούχους καλλιτέχνες, είναι επόμενο ότι θα φιλοξενήσει εκατοντάδες  θεατές που θα θέλουν να περάσουν δυο ώρες ψυχαγωγίας στο βράδυ τους. Γιατί το θέατρο ας μην γελιόμαστε, είναι μια πράξη που μορφώνει πνευματικά και αισθητικά τον άνθρωπο.

Υπόθεση

Ο Θόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος»  δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη , θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερου γραμματέα του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Ο Ψευτοθόδωρος αναλαμβάνει να διευθετήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν με τα υπουργεία, τις φυλακές, τις …καλλιτέχνιδες καμπαρέ, τα σωματεία. Όμως την επιτυχημένη καριέρα του ως ιδιαίτερος βρίσκει αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη). Θα τα καταφέρει άραγε να κερδίσει έχοντας απέναντί του μια τόσο σθεναρή αντίπαλο; Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του Άγη (Αργύρης Αγγέλου) στην πλοκή της υπόθεσης αλλά και της εκρηκτικής τραγουδίστριας Πίτσας Κίτσας (σε πρώτη θεατρική εμφάνιση η Αποστολία Ζώη) που σαγηνεύει τον ανδρικό πληθυσμό!

 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου

Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Κορίνα Αλεξανδρίδου –  Παναγιώτα Βιτετζάκη

Γιώργος Δεπάστας  – Στεφανία Δράκου – Γεωργία Καλλέργη

Χρύσα Κλούβα –  Βαγγέλης Κρανιώτης – Ιωάννης Κοντέλλης

Πατρίκιος Κωστής – Βασίλης Λέμπερος – Δημήτρης Μακρής

Δημήτρης Μαχαίρας – Μάκης Πατέλης – Γιώργος Τσουρουνάκης

Εισιτήρια στο Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theatre/pallas/zititai-pseutis/


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.