Το «170 Τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή κέρδισε τις εντυπώσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακου

Είναι από τα νεοελληνικά έργα που δεν φωτογραφίζουν απλά την άσχημη εικόνα  της κοινωνίας της οικογένειας, αλλά αναπαριστά με ακρίβεια την γυμνή αλήθεια της, αυτήν  που δεν τολμά κανείς να ξεστομίσει.

Το «170 Τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή που ανέβηκε στο «Από Μηχανής Θέατρο» για πρώτη φορά,  σε σκηνοθεσία  Γιώργου Παλούμπη, είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό δράμα, που έχει και πολλά κωμικά στοιχεία. Δεν πραγματεύεται και δεν αποσκοπεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, αλλά δείχνει στον θεατή, τι μπορεί να συμβαίνει  πίσω από τα κλεισμένα παράθυρα των σπιτιών στην Ελλάδα.

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»

Δυο αδελφές, ερμητικά κλεισμένες στον μικρόκοσμο τους, αναγκάζονται  μετά το θάνατο του πατέρα τους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους.  Στην προσπάθεια τους να  διευθετήσουν  το ένα και μοναδικό  περιουσιακό στοιχείο που τους άφησε ο πατέρας τους – ένα σπίτι 170 τετραγωνικών στη Θήβα – έρχονται αντιμέτωπες με όλα αυτά τα γεγονότα που κατεδάφισαν τις σχέσεις με τους γονείς τους, αλλά δημιούργησαν μεγάλο χάσμα μεταξύ τους.

Αν η αλήθεια είναι  ζοφερή, τότε το ψέμα είναι δυσοίωνο.

Εντάσεις, συγκρούσεις  και πολλές ανατροπές,  με αυτόπτες μάρτυρες τους ίδιους τους θεατές. Παράσταση, κόλαφος κατά της κοινωνίας που αδυνατεί να βρει τρόπους να   στηρίξει  τα  μέλη  της,  από τις   δυσλειτουργικές   οικογένειες.

Αυτή η ομάδα μου αρέσει γιατί  αποτελείται από ηθοποιούς εμπνευσμένους και αφοσιωμένους στις πραγματικές αξίες της ζωής. Μετά τον θρίαμβο του «Χαρτοπόλεμου» νομίζω ότι  ο Γιωργής Τσουρής, ανέβασε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, καταφέρνοντας να μεταφέρει στη σκηνή τον αλαλαγμό τον δικό σου και τον δικό μου, τον αλαλαγμό του ανθρώπου που εγκλωβίζεται στα παιδικά του τραύματα και αδυνατεί να βρει τον πραγματικό  του εαυτό. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στην αιχμηρή σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Παλούμπή. Κρατάει τη δομή της ουσίας του κειμένου,  δεν χρησιμοποιεί παραβολές, δεν αφήνει τίποτα να νοηθεί.

Αν έχουν την δύναμη αυτές τους οι προσπάθειες να συνδεθούν με την θεατρική τέχνη του νεοελληνισμού; το μέλλον θα το δείξει.  Αλλά  πιστεύω για το νεαρό της ηλικίας τους, αφήνουν τα ίχνη τους σε αυτό το δρόμο που λέμε ελληνικό θέατρο.

Στα πλαίσια λοιπόν της παράστασης, πρέπει να κριθούν  αξιόλογες οι ερμηνείες των ηθοποιών Αμαλίας Αρσένη, Βάλιας Παπακωνσταντίνου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Άννας Πατητή. Ιδιαίτερη μνεία όμως, θα κάνω στην ερμηνεία του Γιωργή Τσουρή. Την ώρα που δονείται η παράσταση από τις συγκρούσεις και τους καβγάδες των υπόλοιπων χαρακτήρων, και λες μέχρι που θα το πάμε…  βγαίνει στη σκηνή με το ρόλο του καλοκάγαθου Γρηγόρη και ανατρέπει τα πάντα. Ρόλος κλειδί, αλλά και ερμηνεία σαρωτική…

Αν είσαι έτοιμος να αντικρίσεις τον εαυτού σου στον καθρέφτη της κοινωνίας, η παράσταση «170 τετραγωνικά» θα παίζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης από 11 Νοεμβρίου.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου

Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρή

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γεωργία Παναγοπούλου

Βοηθός παραγωγής: Θεοδώρα Πατητή

Οργάνωση Παραγωγής: MA NON TROPPO*

Παραστάσεις:

Κυριακή και Τρίτη: 21:15,

Δευτέρα:20:15 από 11/11 μέχρι 20/12

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.