Φθηνότερα απο σήμερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο συνολικός αριθµός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56. Από αυτές οι σηµαντικότερες αφορούν κωδικούς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Πρόκειται για τις εξής:

Αλιεύµατα παραδοσιακά (π.χ. αλίπαστα, ταραµάς, ρέγγες, σολοµός, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάος υγράλατος είτε ξηράλατος)
Αλµυρά κράκερ
Αρτοσκευάσµατα (αφορά σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και περιλαµβάνει ψωµί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιµάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ µάρκετ, φρέσκα και κατεψυγµένα ψωµιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.ά.)
Βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ξίδι, λεµόνι, ζωµοί ψυγείου)
Γλυκά (αφορά σε 3 διαφορετικές κατηγορίες οι οποίες περιλαµβάνουν µπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φιστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούµια, παστέλια)
Γλυκά snacks (κρουασάν, τσουρέκια)
Γλυκαντικά
∆ηµητριακά (εκτός νιφάδων βρώµης)
Επιδόρπια – κρέµες / γλυκίσµατα ψυγείου (κρέµες, ρυζόγαλο, ζελέ, µουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)
Ετοιµα φαγητά τυποποιηµένα
Ζαχαροπλαστική
Ζύµες νωπές & κατεψυγµένες

Aπό την περασµένη Παρασκευή αρκετές αλυσίδες προανήγγειλαν τη µείωση των τιµών σε χιλιάδες προϊόντα που έχουν στην γκάµα τους. Συγκεκριµένα, η διοίκηση της My Market ανακοίνωσε πως από σήµερα ∆ευτέρα (20/05/2019) µειώνει τις τιµές σε 5.266 προϊόντα που διατίθενται µέσω του δικτύου πωλήσεών της, τονίζοντας πως η µείωση αφορά σχεδόν ένα στα τρία προϊόντα που πωλούνται στα καταστήµατα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και τα Lidl, που αναφέρουν πως µειώνουν τις τιµές σε όλα τα προϊόντα στα οποία µειώθηκε ο ΦΠΑ, µέχρι το τελευταίο λεπτό.

Αυτό, όπως διευκρινίζουν στελέχη της εταιρείας, αφορά περίπου 2.000 κωδικούς, που αντιστοιχούν στους µισούς κωδικούς της γκάµας τους, και περιλαµβάνει όλα τα προϊόντα, επώνυµα, γκάµας, προσφοράς, ακόµα και αυτά που είχαν παραγγελθεί µε παλαιότερο ΦΠΑ, ενώ τονίζουν πως οι τιµές θα µειωθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρχουν στρογγυλοποιήσεις. Σε παρόµοιο µήκος και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία σύµφωνα µε πηγές προσκείµενες στη διοίκηση θα µειώσει τις τιµές σε περίπου 8.400 είδη, ένα νούµερο που αντιστοιχεί στο 24% των κωδικών που έχει στα ράφια της και αγγίζει το 1/3 των κατηγοριών της.

Με βάση τους πρώτους πρόχειρους υπολογισµούς, για αγορές τροφίµων αξίας 100 ευρώ σε µηνιαία βάση η εξοικονόµηση ανέρχεται σε 9 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναχθεί µάλιστα σε µηνιαία και ετήσια βάση, ενώ σε ετήσια βάση αγγίζει τα 110 ευρώ. Απλά και µόνο από τη µείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24%. Υπενθυµίζεται πως την προηγούµενη εβδοµάδα κορυφαίοι εκπρόσωποι των εγχώριων σούπερ µάρκετ διαβεβαίωσαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµίας, Γιάννη ∆ραγασάκη, για την άµεση µείωση των τιµών και την ταχεία προσαρµογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόµο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.