ELAIΩNAS FESTIVAL 2019 – Η λέξη μέσα στην μουσική

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ElaiΩnas Festival, είναι μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών µε χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο, από την άνοιξη του 2015, τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και εκθέσεις.

Αφορμή για την δημιουργία του πρώτου φεστιβάλ το 2015, υπήρξε η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως του ελαιώνα των Αθηνών, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου.  Σήμερα έχουν απομείνει η ταμπέλα του μετρό ‘’Ελαιώνας’’, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στην Γεωπονική Σχολή, για να θυμίζουν εκείνο το ‘’Ιερό Άλσος’’. Τοπίο μαγικό, το οποίο έχουν υμνήσει και πολλοί ξένοι περιηγητές, ως και τον 19ο αιώνα.

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και εξέλιξη της Ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και της ίδιας της πόλης των Αθηνών μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές και καλλιτέχνες.

Το 2019 το θέμα του φεστιβάλ είναι ‘’Η Λέξη Μέσα Στην Μουσική’’. Πρόκειται για ένα διήμερο συναυλιών. Τα περισσότερα από τα σχήματα που συμμετέχουν, έχουν το χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν τον λόγο, την ελληνική γλώσσα- ποίηση- στιχουργία μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο. Είτε πρόκειται για παραδοσιακό στίχο είτε για σύγχρονη ελληνική ποίηση, το ενδιαφέρον είναι ότι ο λόγος μεταμορφώνεται δυναμικά κάθε φορά τοποθετημένος μέσα σε μία ιδιαίτερη μουσική διάσταση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ ήταν κυρίως ακουστικό, με φυσικό ήχο ή με ελάχιστη ενίσχυση, και σε διάλογο με το τοπίο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, φέτος ο ήχος θα είναι ηλεκτρικός και ο τόπος το Πεδίο του Άρεως. Ένα κομμάτι πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα από τις πολυσύχναστες λεωφόρους Αλεξάνδρας και Πατησίων.

Μετά από την φιλοξενία νέων και παλαιότερων σχημάτων της σκηνής της τζαζ και της δημιουργικής μουσικής με την ευρύτερη έννοια ή και σημαντικών δομών όπως η Κ.Ο.Α (Κρατική ορχήστρα Αθηνών), και η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής,  παρουσιάζει το ηλεκτρικό το πολυδιάστατο σύμπαν ήχων και λέξεων των Μιχάλη Σιγανίδη, ΓΙΑΝ ΒΑΝ, Amorgo Quartet και Bonsai Three.


www.elaionasfestival.com

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι δωρεάν


Καλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival

Φένια Παπαδόδηµα – Γιώργος Παλαµιώτης


Αναλυτικά το πρόγραμμα του ElaiΩnas Festival 2019

Amorgo Quartet

Συνάντηση μουσικών παραδόσεων, ρυθμών και θεμάτων από την Ελλάδα, την Αφρική και τη Βραζιλία. Συνάντηση της αφρικάνικης άρπας και της ηλεκτρικής κιθάρας. Παραδοσιακών και πρωτότυπων μελωδιών και συνθέσεων.

Συνάντηση στίχων και κειμένων σε γλώσσες διαφορετικές σε χρόνο άγνωστο και οικείο. Συνάντηση μουσικών στην Αμοργό, που σαν τη νοητή Οκτάνα αντανακλά το μεγάλο μπλε. Στη Hozeva, το κρυφό νησί το εντός, περικυκλωμένο από ένα απέραντο εκτός. Εκεί όπου εντελώς απρόσμενα “χελιδόνι μίλησε, καλοκαίρι μύρισε…” όπως λέει κι ο ποιητής. Προφυλαγμένοι από τους καιρούς. Προσηλωμένοι στην ανάγκη μιας μουσικής που να ξεδιψάει.


Φωτεινή Παπαδόδημα: φωνή, n’goni, λαούτο, πλήκτρα

Γιώργος Παλαμιώτης: μπάσο

Γρηγόρης Ντάνης: κιθάρα

Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00

| ελεύθερη είσοδος | Πεδίο του Άρεως – μπροστά στο θέατρο Άλσους  – Χάρτης

______________________________________________________________________________


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ And The Unlimited Shrimp Feat. SUGAHSPANK


Εικόνες από μια υπερέκθεση. Δημιουργία μουσικών συνάψεων μεταξύ καταγραμμένου ηχητικού υλικού (document) και ζωντανής μουσικής δράσης (fiction). Η περιπέτεια της δημιουργίας και η ανάγκη της αποδόμησης του εαυτού μέσω της τέχνης.

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, πρωτοπόρα μορφή του αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα,  μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera En Salonico μεταξύ άλλων και με οκτώ προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του,  μας παρουσιάζει το συναρπαστικό μουσικοηχητικοποιητικό του σύμπαν.

Mαζί του σε πλήρη σύνθεση, οι Unlimited Shrimp (Χάρης Λαμπράκης πλήκτρα/νέι, Παναγιώτης Μανουηλίδης μπάσο/φωνητικά, Γιάννης Αναστασάκης κιθάρα,εφέ, Βασίλης Μαντζούκης τύμπανα) και special guest την ξεχωριστή ερμηνεύτρια της soul-blues-funk σκηνής, Sugahspank-Γεωργία Καλαφάτη.

Θα ακουστούν στιγμές από όλη του τη δισκογραφία του Μιχάλη Σιγανίδη (1988-2014) και αυτοσχεδιασμοί σε συνδυασμό με προηχογραφημένα ηχητικά θραύσματα. Ακούγονται ποιήματα των: Μ.Σαχτούρη, Ν.Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ.Κουκούλα, Π. Ελυάρ, Σ. Μπέκετ, Γ. Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη.


Προβάλλονται ακόμα τα μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Πειραλής:

| Οι μπαγκέτες του Κώστα Αναστασιάδη | Σκύμνοι ωριόμενο | Das Phaenomen | Audition Παπαδιαμάντη | Κοιμάστε σαν πουλάκι; | bio, Lacrimae No 9480967824659 |

και τα πιο πρόσφατα των Τάσου Παλαιορούτα και Σόφη Παπαδοπούλου:

| Κράσνα Σβέοκλα – Σρινίβας εν υπνώσει | Ο Δάσκαλος κι ο Security | Ατένιση Θησαυρού | Χαρίσειο Γηροκομείο | Hotel Athinaikon |


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 22:00

| ελεύθερη είσοδος | Πεδίο του Άρεως – μπροστά στο θέατρο Άλσους  – Χάρτης

______________________________________________________________________________

BONSAI THREE

Οι Βonsai Τhree σχηματίστηκαν το Δεκέμβρη του 2018 και είναι το νεότερο σχήμα που έχει περάσει ποτέ από το ElaiΩnas festival. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχουν ηχογραφήσει τα Unserious Series Vol. 1,2 & 3. Η μουσική τους είναι αυτοσχεδιαστική και ενώ ο λόγος απουσιάζει παντελώς, εκτός από προηχογραφημένα θραύσματα (samples), η ποιητική σύνθεση των ηχοτοπίων τους καλύπτει αυτό το κενό της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, αφήνοντας τον ακροατή να δημιουργήσει την δική του πλοκή.


Σπύρος Ξυγκάκης: κιθάρα, πλήκτρα

Σίμος Ρηνιώτης: τύμπανα, κρουστά

Παντελής Ξυγκάκης: μπάσο


ΣΑΒΒΑΤΟ 08  ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00

| ελεύθερη είσοδος | Πεδίο του Άρεως – μπροστά στο θέατρο Άλσους  – Χάρτης

______________________________________________________________________________

ΓΙΑΝ ΒΑΝ


ΓΙΑΝ ΒΑΝ / Jan Van de Engel είναι η μπάντα/ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο drummer Γιάννης Αγγελόπουλος  για τις μουσικές που γράφει. Μουσικές με αφετηρία τον ελληνικό στίχο και ήχο, τα ρεμπέτικα, τη δημοτική παράδοση, τον αυτοσχεδιασμό, τα λαϊκά, αλλά και το afro-beat, το funk, τη χορευτική μουσική και το synth pop.


Στο ElaiΩnas Festival θα παρουσιάσει κυρίως το τελευταίο μίνι άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2019, με έξι πρωτότυπες συνθέσεις, τρεις σε στίχους του Ευθύμη Φιλίππου και τρεις του ΓΙΑΝ ΒΑΝ, με τίτλο ‘’Κακό Ποίημα’’. Μια σύγχρονη,  παράξενα ατμοσφαιρική έως απόκοσμη, ηχητική κάρτ ποστάλ. Τα αναλογικά συνθεσάιζερ, το έντονα ρυθμικό στοιχείο και οι στίχοι του Φιλίππου συναντιούνται ιδανικά, φυσικά, σχεδόν μοιραία. Σαν μια παρέα που έσμιξε ένα βράδυ, πέρασε υπέροχα και άφησε πίσω της μια γλυκιά ανάμνηση.


Lineup:

Φώτης Σιώτας: φωνή, βιολί

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: πλήκτρα, synths

Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο, φωνή

Jan Van de Engel: τύμπανα, φωνή


ΣΑΒΒΑΤΟ 08  ΙΟΥΝΙΟΥ 22:00

| ελεύθερη είσοδος | Πεδίο του Άρεως – μπροστά στο θέατρο Άλσους  – Χάρτης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.