Άνδρος: Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ντίκος Βυζάντιος» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εικαστικού αφιερώματος στον διακεκριμένο Έλληνα ζωγράφο Ντίκο (Κωνσταντίνο) Βυζάντιο που οργάνωσε το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο.

Το αναδρομικό αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο -γιο του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου- αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο μνήμης στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς, ο οποίος επί μισό και πλέον αιώνα διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού.

Στην δημοσιογραφική ξενάγηση, ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίστηκε η επιμέλεια και η παρουσίαση των έργων, ενώ ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ανιψιός του Ντίκου Βυζάντιου, έδωσε φως σε κάποιες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του καλλιτέχνη.

Το εικαστικό αφιέρωμα καλύπτει τους τρεις σημαντικούς κύκλους της καλλιτεχνικής του διαδρομής:

1) την αφαιρετική περίοδο η οποία διήρκησε μέχρι το 1972 και ολοκληρώθηκε με μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Galliera. (1945 – 1972)

2) την περίοδο των μαυρόασπρων σχεδίων σε χαρτί τα οποία εγκωμίασε με ένα εμβριθές και διορατικό κείμενο ο φιλόσοφος Michel Foucault. (1972 – 1981)

3) την περίοδο των ανθρωποκεντρικών συνθέσεων που άρχισε από το 1981 και διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του και παρουσιάστηκαν σε μια πλειάδα εκθέσεων διεθνώς. (1981 – 2007)

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή κα Fleurette Καραδόντη και ο Διευθυντής κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι” που συντόνισε ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, με ομιλητές τον Στέφανο Δασκαλάκη, ζωγράφο, τον Τάκη Μαυρωτά,  διευθυντή εικαστικού προγράμματος Ιδρύματος Β&Μ Θεαχαράκη και τον Παύλο Σάμιο, ζωγράφο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu με την σύζυγό του, ο απερχόμενος δήμαρχος Άνδρου κύριος Θεοδόσης Σουσούδης, αλλά και ο νεοεκλεγείς Δημήτρης Λοτσάρης,  ο ανιψιός του Ντίκου Βυζάντιου, Αλέξανδρος Λιακόπουλος, η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Κατερίνα Δελλαπόρτα, οι καλλιτέχνες Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Αλέξης Βερούκας, Άννα Γρηγόρα, Στέφανος Δασκαλάκης, Κώστας Δικέφαλος, Μιχάλης Καραΐσκος, Μιχάλης Κατζουράκης, Ανδρέας Κοντέλλης, Αφροδίτη Λίτη, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Αριστείδης Πατσόγλου, Παύλος Σάμιος, Έφη Σούτογλου, Ειρήνη Τατάκη, Μαρία Φιλοπούλου, Ανδρονίκη Χειλά, ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος, οι εκδότες Νίκος Καρατζάς, Γιώργος Δαρδανός, Γιάννης Μαμάης και Παρασκευάς Καρασούλος, η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η συγγραφέας Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, η Αικατερίνη Καΐρη, η Ειρήνη Βασιλοπούλου και πολλοί άλλοι.


Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13, 106 74 Αθήνα, Τ: 210 7252896 | www.goulandris.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.