Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το απόγευμα της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού.
Ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεια, αυτό του Πολιτισμού ανέλαβε η γνωστή αρχαιολογος Λίνα Μενδώνη.
Ποια είναι η νέα Υπουργος Πολιτισμού;
Η Λίνα Μενδώνη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Δουκέλλη και έχουν ένα γιο.
Συνδέθηκε έντονα με την Αμφίπολη. Το ενδιαφέρον της λόγω αντικειμένου έχει να κάνει με τα Αρχαιολογικά και λιγότερο με τον σύγχρονο πολιτισμό. Ξεκίνησε τη θητεία της ως γραμματέας του Υπουργείου επί ΠΑΣΟΚ και αειθαλής συνέχισε επί Ν.Δ.
Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού. Το 1981, πήρε πτυχίο Κλασικού Τµήµατος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και το 1984 πτυχίο Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τµήµατος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Το 1988 η κυρία Μενδώνη αγορεύθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1983 εως το 1988 διατέλεσε επιστηµονική συνεργάτης στο ΚΕΡΑ. Σήμερα είναι κύρια Ερευνήτρια στη Β’ Ερευνητική Βαθµίδα.
Την περίοδο 1994-1999 ήταν Ειδική επιστηµονική σύµβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δηµοσίων Έργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου. Από το 1999-2004 διατέλεσε Γενική Γραµµατέας του Υπουργείου Πολιτισµού ενώ το 2009 διατέλεσε Γενική Γραµµατέας του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.
Συµµετείχε σε αρχαιολογικά προγράµµατα, επιφανειακές έρευνες και συστηµατικές ανασκαφές, του Πανεπιστηµίου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισµού.
Το 1987 διατέλεσε Επικεφαλής διεπιστηµονικής οµάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες.
Την περίοδο 1995-1998 ηταν Επικεφαλής του διεπιστηµονικού προγράµµατος ”Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο”.
Τιμήθηκε με το Παράσηµο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta Italiana της Ιταλικής Δηµοκρατίας.
ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Μονογραφίες
§ Καρθαία, ελαχύνωτον στέρνον χθονός, Αθήνα 2009 (µε τις Ε. ΣηµαντώνηΜπουρνιά, Τ. Πανάγου).
§ Roman names in the Cyclades. Part I, Αθήνα 2008 (µε την Σ. Ζουµπάκη).
§ Κ. Μάνθου, Αρχαιολογία και Ιστορία της νήσου Κέας, Αθήνα 1991.
Έκδοση συλλογικών τόµων
§ Αµύµονα έργα. Τιµητικός τόµος για τον καθηγητή Βασίλη Κ. Λαµπρινουδάκη, Αθήνα 2007 (µε τις Ε. Σηµαντώνη-Μπουρνιά, Α.Α. Λαιµού, Ν. Κούρου).
§ Perception and Evaluation of the Cultural Landscapes, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 38, Αθήνα 2004 (µε τον Π.Ν. Δουκέλλη).
§ Kea – Kythnos : History and Archaeology. Proceedings of an International Symposium, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 27, Αθήνα 1999 (µε τον Α. Μαζαράκη-Αινιάνα).
§ Αρχαιολογικός Ατλας του Αιγαίου, Αθήνα 1998 (µε τους Β.Κ. Λαµπρινουδάκη, Χρ. Ντούµα, Ε. Σηµαντώνη-Μπουρνιά).
§ Κυκλάδες: Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες, Αθήνα 1998 (µε το Ν. Μάργαρη).
§ Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο ιστορικό τοπίο. Πιλοτική εφαρµογή στις Κυκλάδες. Ενδεικτική Βιβλιογραφία, Αθήνα 1997.
§ Structures Rurales et Societés Antiques, Παρίσι 1994 (µε τον Π.Ν. Δουκέλλη).