Ποιες παραστάσεις θα δούμε τη νέα σεζόν στο Θέατρο Θησείον – Διαβάστε

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Από τα μάτια τους φεγγίζει η ανιδιοτελή ανάγκη να κάνουν θέατρο, για να πλουτίσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και το ελληνικό κοινό.  Παιδιά του Θεάτρου Τέχνης. Eχουν μέσα τους αυτό τον μηχανισμό του καλλιτέχνη που δρα με την ψυχή του, διεγείροντας πρώτα το  μυαλό και μετά το συναίσθημα.

Ο  Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Νικορέστης Χανιωτάκης, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του «Θεάτρου Θησείον», στεγάζοντας εκεί τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

«Οι παραστάσεις που είχαμε προγραμματίσει πριν από έναν χρόνο πήραν σάρκα και οστά, οι θεατές μάς συγκίνησαν με την παρουσία τους και τώρα ανοίγεται μπροστά μας η δεύτερη συνεχόμενη θητεία της Μυθωδίας στην καλλιτεχνική διεύθυνση του αγαπημένου μας θεάτρου. Το θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ είναι πια το δεύτερο σπίτι μας και εν όψει της νέας θεατρικής περιόδου το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι σε δημιουργούς και κοινό μεγαλώνει. Η παρέα του Θησείου είναι στην αφετηρία για ακόμα μία ομαδική περιπέτεια.»

Με τους στίχους του Μποστ “Αλίμονον εις τον θνητόν, που νέος είτε γέρος, δέχεται βέλη του Θεού που μας καλείται Έρως”, άρχισε η παρουσίαση του νέου προγράμματος του Θεάτρου. Το ημερολόγιο γράφει Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου. Για τη φετινή σεζόν ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Νικορέστης Χανιωτάκης, προγραμμάτισαν δέκα παραστάσεις, μεταξύ αυτών, τρεις εφηβικές και δυο επαναλήψεις.

«Είμαστε, λοιπόν, ξανά εδώ έτοιμοι να κουβαλήσουμε σκηνικά μαζί, να αναζητήσουμε κοστούμια μαζί, να εξυπηρετήσουμε τους θεατές μαζί, να βουτήξουμε βαθιά μέσα σε καινούργια θεατρικά έργα, να γνωρίσουμε νέους καλλιτέχνες, να μάθουμε δίπλα στους παλιούς και να βιώσουμε έντονα συναισθήματα μπροστά αλλά και πάνω στην σκηνή.»

Στο Θέατρο Θησειον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, για πρώτη φορά ο σκηνικός χώρος και οι θέσεις των θεατών θ΄ αλλάζουν και θα αναδιαμορφώνονται σύμφωνα με τις σκηνικές ανάγκες του έργου.  Η Εφηβική Σκηνή συνεχίζει την συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη κι ενισχύεται με ένα ακόμα σημαντικό έργο, που θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Επίσης από φέτος η Μυθωδία,  εγκαινιάζει και την Μεταμεσονύχτια Σκηνή του θησείου με την παράσταση «Ο θρύλος του 1900.  Τέλος, ξεκινάει  την συνεργασία της με δύο ακόμα θεατρικές σκηνές. Συγκεκριμένα το Θέατρο Ροές  και το Θέατρο Αυλαία στην Θεσσαλονίκη.

Την έντονη δυσαρέσκεια του προς τα αρμόδια Υπουργεία εξέφρασε ο Νικορέστης Χανιωτάκης λέγοντας, ότι είναι απαράδεκτο από μεριά πολιτείας να μην στηρίζει  οικονομικά,  το θέατρο για παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα ο κύριος Χανιωτάκης εξήγησε ότι:  «Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Οι μεγάλες μας διαφωνίες με τον Γεράσιμο είναι πάνω στα εφηβικά. Γιατί μας ενδιαφέρει πολύ αυτό το είδος θεάτρου και θα έλεγα ότι και δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση πάνω σε αυτό το κομμάτι. Και το Υπουργείο είναι απαράδεκτο να μην στηρίζει οικονομικά αυτές τις παραστάσεις.  Το ξέρω δεν μιλάω σωστά αυτή την στιγμή, αλλά έχω θυμό μέσα μου. Γιατί να μην επιχορηγούνται και οι παραστάσεις για εφήβους;»

Επειδή, το aVecnews.gr είναι από τα πολιτιστικά sites που στηρίζουν χρόνια όχι μόνο το θέατρο που αφορά τα παιδιά και τους εφήβους αλλά και το βρεφικό θέατρο, θα αναφερθούμε αρχικά στις εφηβικές παραστάσεις που η Μυθωδία SchoolArt σε συνεργασία με τo  Μουσείο Μπενάκη και Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, ανεβάζουν φέτος  στην σκηνή της οδού Τουρναβίτου 7.


CHATROOM  του Enda Walsh

Μετά την επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο Τέχνης (2013-2015) το “Chatroom” επανέρχεται με ανανεωμένο θίασο, πλασιωμένο με άφθονη νεανική μουσική! Μια ιστορία εφηβικής περιπλάνησης στον γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο, κόσμο του διαδικτύου.  Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου και θα  παίζεται κάθε Κυριακή στις 4μμ αλλά και τις καθημερινές το πρωί για σχολεία και ομάδες. Η Μετάφραση είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και η σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Σταματελόπουλος

ΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ  του Νικορέστη Χανιωτάκη 2ος ΧΡΟΝΟΣ

Με την μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, ο Νικορέστης Χανιωτάκης, συνέθεσε μια παράσταση  που καταπιάνεται με το ιστορικό θέμα των γενοκτονιών -όπως αυτές έχουν αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- και της γέννησης του φασισμού. Το έργο τούς μεταδίδει την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας.

παίζουν (αλφαβητικά): Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος καφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ του Δημήτρη Σπύρου (συγγραφέας του «Ψύλλου»)

Για 3ο χρόνο στο Θέατρο Θησείον  θα παίζεται το έργο του Δημήτρη Σπύρου « Μουσική που σταμάτησε τον Πετροπόλεμο». Την παράσταση σκηνοθετεί επίσης ο Νκορέστης Χανιωτάκης.  Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, γεμίζει τις ψυχές των νέων, οι οποίοι αφήνουν τις πέτρες για να ακούσουν τις μελωδίες του, που έμελλαν να σημαδέψουν ολόκληρη την Ελλάδα. Η παράσταση είναι μια ωδή στην ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη και τις ξεχασμένες αξίες διανθισμένη από δημοτικά τραγούδια και την αυθεντική μουσική του Μίκη.

παίζουν (αλφαβητικά): Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος


  • «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουαν»  του Μπέρτολτ Μπρεχτ αλλά και «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» του Έντουαρντ Άλπι, είναι οι δυο περυσινές παραγωγές του θεάτρου, που θα παίζονται μέχρι το Δεκέμβριο στο Θέατρο Θησείον.
  • Μια από τις κορυφαίες σατιρικές κωμωδίες της ελληνικής δραματουργίας έρχεται να κάνει πρεμιέρα στο «Θησείον» στις 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την «Μήδεια» του  Μποστ, που είναι βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη. Η Διασκευή – Απόδοση Στίχων και η Σκηνοθεσία είναι του  Νικορέστη Χανιωτάκη. Την Πρωτότυπη Μουσική έχει συνθέσει η  Monika

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου, Άννα Κλάδη.  Στον ρόλο της Καλόγριας Πόλυ η Μίνα Αδαμάκη!

  • Με πρωταγωνιστές τη Θεοδώρα Τζήμου και τον Γιώργο Χρανιώτη και σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen,  το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ REIGEN ΔΕΚΑ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ, θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Νοεμβρίου.

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης  Ι  Μουσική: Blaine Reininger Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα  Ι  Κίνηση: Θανάσης Ακοκαλίδης Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαναστασάτου Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Σιαφάκα  Ι  Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου  Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη  Ι  Παραγωγή: Stefi Productions-Γιάννης Μ. Κώστας

  • Η ομάδα Nunc, ανεβάζει από τις 16 Σεπτεμβρίου την παράσταση «ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ» σε σκηνοθεσία Μαρίας Φλωράτου. Είναι μια παράσταση  εμπνευσμένη από τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ και το Quizoola! των  Forced  Entertainment, ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών.

Ερμηνεύουν: Θράσος Αρβανίτης, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Μάρια Φλωράτου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη  Ι  Μουσική: Γιωργής Καρράς Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος  Ι  Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη Φωτογραφίες-Αφίσα: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας  Ι  Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

  • Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις εννιά θα παίζεται η παράσταση «Σούπερ ΣΟΣ» σε Κείμενο-Σκηνοθέσια  Ηλία Μενάγιερ

Σύλληψη: Ηώς Αντωνοπούλου Ερμηνεύουν: Ειρήνη Καρπούζη, Γιάννης Μόσιος, Νατάσα Στεφανάτου, Τάσος Χρυσόπουλος

Κίνηση: Ηώς Αντωνοπούλου  Ι  Σκηνικά: Νατάσα Στεφανάτου Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Μανασή  Ι  Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Σίμωνας

  • Στην μεταμεσονύχτια σκηνή του Θησείου, πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου θα κάνει η παράσταση «Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ 1900» σε μετάφραση και σκηνοθεσία των Γιάννη Φίλια και Δημήτρη Σταματελόπουλου. Το έργο είναι βασισμένο στον θεατρικό μονόλογο του Alessandro Baricco

Τιμ Τιούνυ, τρομπετίστας Δημήτρης Σταματελόπουλος Χιλιαεννιακόσια, πιανίστας Γιάννης Φίλιας

Σχεδιασμός ήχου: Artracks R. Studios  Ι  Φωτογραφίες- βίντεο: Κωνσταντίνα Μαρίνου


 

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

από την Ticket Services – σε όλα τα καταστήματα PUBLIC – στο ticketservices.gr και στο tickets.public.gr – τηλεφωνικά στο 210.72.34.567 – Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσματζόγλου)


θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή) Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444 (Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 18:00)

Προπώληση/πώληση εισιτηρίων: ώρες ταμείου (Δευτέρα – Κυριακή 18:00-21:00) Μετρό: γραμμή 3 – σταθμός Μοναστηράκι Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: σταθμός Θησείο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.