Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Όλγκα Τοκάρτσουκ για το 2018 και Πέτερ Χάντκε για το 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, ενώ εκείνο του 2018, που δεν είχε δοθεί πέρυσι, δόθηκε στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ, ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Φέτος δόθηκαν δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας καθώς η απονομή του περυσινού βραβείου ακυρώθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του συζύγου ενός μέλους της Ακαδημίας για βιασμό.

Στο μεταξύ, ο οργανισμός έχει διορίσει νέα μέλη και αναμόρφωσε μερικούς από τους κανονισμούς του έπειτα από μια σπάνια παρέμβαση του προϊσταμένου της Ακαδημίας, του βασιλιά της Σουηδίας.

Ο Χάντκε, 76 ετών, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 για «μια επιδραστική εργασία η οποία με γλωσσική επινοητικότητα διερεύνησε την περίμετρο και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Το βραβείο για το 2018 κέρδισε η Τοκάρτσουκ για μια «αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής».

Ο Χάντκε καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε η Ακαδημία, με ένα έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

Είναι επίσης γνωστός ως συν-σεναριογράφος της πολυβραβευμένης από τους κριτικούς ταινίας “Τα φτερά του έρωτα” (1987) του Βιμ Βέντερς.

Η Τοκάρτσουκ, 57 ετών, σπούδασε ψυχολογία και εργάστηκε ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια προτού εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα το 1993. Από τότε έχει γράψει μια σειρά από στέρεα και ποικίλα έργα και το μυθιστόρημά της “Flights” τής χάρισε πέρυσι το βραβείο Man Booker International Prize. Ήταν η πρώτη συγγραφέας από την Πολωνία που κέρδισε το βραβείο αυτό.

Προκάλεσε αντιπαράθεση στην Πολωνία αγγίζοντας τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος της χώρας που είναι αντίθετες με την εκδοχή της ιστορίας την οποία προωθεί το κυβερνών στην Πολωνία εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Βαν ντερ Μπέλεν: Επιτυχής ημέρα για τη λογοτεχνία η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε

“Επιτυχής ημέρα, σε κάθε περίπτωση για την αυστριακή λογοτεχνία, για τη λογοτεχνία γενικά”, χαρακτηρίζει τη σημερινή απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 στον διάσημο Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.


“Με τον Πέτερ Χάντκε κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ ένας συγγραφέας, του οποίου η ήσυχη και διαπεραστική φωνή σχεδιάζει εδώ και δεκαετίες κόσμους, τόπους και ανθρώπους, που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο συναρπαστικοί”, επισημαίνει ο Αυστριακός πρόεδρος στο συγχαρητήριο μήνυμα του, προσθέτοντας πως “είμαστε για πολλά ευγνώμονες στον Χάντκε και ελπίζω ότι το γνωρίζει”.


Για την Αυστριακή ομοσπονδιακή καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, “ο Χάντκε άξιζε σε υψηλότατο βαθμό το Βραβείο Νόμπελ, που αποτελεί μία αξιοσέβαστη αναγνώριση ενός εξαιρετικού λογοτεχνικού ταλέντου”, ενώ για τον υπουργό Εξωτερικών και Πολιτισμού Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, “ο Χάντκε έχει συγκλονίσει γενεές αναγνωστών”.


“Με το απίστευτο πλήθος των έργων του, όπως επίσης με την ασύγκριτη ποιητική του γλώσσα, ο Χάντκε έχει δώσει έκφραση στη βαρύτητα του κόσμου, ενώ θα πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες για την ακούραστη δημιουργία του και για την επίμονη και διαφορετική αντίληψη όσων μας περιβάλλουν”, τονίζει στα συγχαρητήρια του ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.


Ενθουσιασμένη για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε, δηλώνει η Αυστριακή διάσημη συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ — η οποία είχε τιμηθεί επίσης με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2004 — αναφέροντας χαρακτηριστικά “είναι καταπληκτικό, θα έπρεπε οπωσδήποτε να του το είχαν απονείμει πριν από εμένα”.


Η ίδια, αναφέροντας πως “επιτέλους ήταν καιρός” να απονεμηθεί το Νόμπελ στον Πέτερ Χάντκε, επισημαίνει ότι χαίρεται που το Βραβείο απονέμεται σε κάποιον “για τον οποίον στην Αυστρία θα είναι επιτέλους υπερήφανοι”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.