Ουκρανικό. Το αδιέξοδο της Μόσχας – του Γιάννη Π. Αποστολόπουλου

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

του Γιάννη Π. Αποστολόπουλου

Η χορήγηση του τόμου αυτοκεφαλίας στη νέα ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως έχει κάνει  το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε όλες τις άλλες νεώτερες εκκλησίες, ακόμη και της ρωσικής συμπεριλαμβανομένης, το Πατριαρχείο Μόσχας ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να αποτρέψει την αναγνώριση από τις άλλες αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Πρωτοστάτης στην προσπάθεια αυτή ο πολυπράγμων μητροπολίτης Βολομολάνσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της ρωσικής Εκκλησίας. Έτσι  με συνεχείς επισκέψεις  στις έδρες των άλλων Εκκλησιών  υπογράμμιζε την αξίωση της Μόσχας να αποφύγουν να αναγνωρίσουν την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν έλειψαν καθόλου και κατά περίσταση οι πιέσεις και απειλές .

Ο Ρώσος ιεράρχης, με σπουδές και στην Ελλάδα, επισκέφθηκε και τη χώρα μας  για τον ίδιο σκοπό και είχε επαφές με πολλούς μητροπολίτες αλλά και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Όμως τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος, με ελάχιστες παραφωνίες, στήριξε το κατοχυρωμένο από οικουμενικές συνόδους αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί το αυτοκέφαλο . Και  αναγνώρισε την  νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία και τον μητροπολίτη  Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνειο.

Λίγο μετά ακολούθησε νέο ισχυρό πλήγμα για τη Μόσχα καθώς  προχώρησε σε αναγνώριση η δευτερόθρονη Εκκλησία Αλεξανδρείας και ο Πατριάρχης Θεόδωρος μνημόνευσε στα δίπτυχα τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνειο.

Ένα ακόμη αρνητικό γεγονός για τη Μόσχα αποτελεί η συμμετοχή του μητροπολίτη Κωσταντίας  και Αμοχώστου Βασιλείου, ως εκπροσώπου της κυπριακής Εκκλησίας, στο πανηγυρικό συλλείτουργο για τον άγιο Ανδρέα στο Φανάρι, με προεξάρχοντες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Στο συλλείτουργο μνημονεύτηκε κανονικά ο μητροπολίτης Επιφάνειος ενώ μετείχε με τους άλλους μητροπολίτες και τον κύπριο ιεράρχη Βασίλειο και  ένας μητροπολίτης  της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που μέχρι τώρα δεν έχει αναγνωρίσει η Εκκλησία της Κύπρου.

Με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις η Μόσχα  και ο Πατριάρχης Κύριλλος εμφανίστηκε να προσεταιρίζεται τον πολλαπλώς πιεζόμενο και απειλούμενο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος έχει εγγενείς δυσκολίες από το πλήθος των ρώσων μοναχών στους Αγίους Τόπους. Έτσι αφού τον προσκάλεσαν στη Μόσχα και του επιδαψίλεψαν πολλές τιμές, στη συνέχεια  ο κ.Θεόφιλος (προφανώς με ρωσική υπόδειξη) δήλωσε πρόθυμος να «φιλοξενήσει» Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Ιορδανία.

Η απάντηση ήλθε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τόνισε ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να συγκαλεί πανορθόδοξη Σύνοδο.

Το Πατριαρχείο Μόσχας αναμφίβολα περιέρχεται σε αδιέξοδο παρά τα αντίμετρα που παίρνει προς τους «αντιφρονούντες».  Και επί πλέον η όλη μεθόδευση  με τις πιέσεις και απειλές πολλούς έχει εξοργίσει, με χαρακτηριστικές τις καταγγελίες που ακούστηκαν κατά την επίμαχη συνεδρίαση της Συνόδου τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας τις Ελλάδος. Με υπενθύμιση του ρωσικού εκκλησιαστικού ιμπεριαλισμού που στοχεύει  στην συνεχή υπονόμευση του Οικουμενικού Παστριαρχείου και την ανακήρυξη της Μόσχας ως τρίτης Ρώμης .

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.