“Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” : Ύμνος εις την Ελευθερία του Έρωτα

όνειρο καλοκαιρινής νυχτας
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Μια νύχτα καλοκαιριού, μέσα στο μυθικό δάσος της Αθήνας. Λίγο  πριν το γάμο του Θησέα με τη Βασίλισσα των Αμαζόνων, Ιππολύτη, τέσσερις ερωτευμένοι νέοι και μια ερασιτεχνική ομάδα θεατρίνων, μπερδεύονται μέσα στο μαγικό κόσμο των ξωτικών, στα δίχτυα ενός ονείρου, που στο φως της ανατολής,  μετά από δεκάδες ξόρκια και μπερδέματα έρχεται η επιθυμητή για όλους λύτρωση.

Αυτό  το παιχνίδι μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, είναι αυτό που καθόρισε  το καλλιτεχνικό ύφος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το «Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας», θεωρείται μια από τις πιο  ερωτικές κωμωδίες του Σαίξπηρ και στοχεύει περισσότερο στη ψυχαγωγία του θεατή παρά στο να μεταφέρει επιδεικτικά κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Ωστόσο, το βαθύτερο νόημα της κωμωδίας αυτής, είναι η ελευθερία του έρωτα, αλλά και η απαλλαγή από το  συντηρητισμό που σχετίζεται με κάθε κοινωνική ομάδα, σε οποιαδήποτε εποχή.
Έτσι έρχεται το «όνειρο» να ζωντανέψει μες στο σήμερα, αρκετούς αιώνες μετά, στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη, ως έργο καινούργιο, σύγχρονο, που ισορροπεί επιτυχώς  πάνω στις δονήσεις μια «εξελιγμένης» εποχής όπως είναι η δική μας. Έτσι και η σκηνοθετική συνιστώσα Χειλάκη και Δούνια, που κινήθηκε αριστοτεχνικά πάνω στη τυπική σημασιολογική συνισταμένη του άγγλου ποιητή αλλά και τη νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, παρουσιάζοντας μας μια άρτια  παράσταση με ενωμένες όλες τις  δυνατές στιγμές του μύθου.  Έτσι λύθηκε και η δική μου απορία, όταν το καλοκαίρι αναρωτήθηκα πως μπορεί να χωρέσει  ένα Σαιξπηρικό έργο, μέσα στις ελαφριές νύχτες του Έλληνα. Αλλά,  πως να μην ταιριάξει ο Σαίξπηρ μες το σήμερα, αφού η μόνη φαντασία και ο ερωτισμός που μας έμεινε, είναι αυτές που πηγάζουν από τα έργα του.

Η αυλαία είναι ακόμα κλειστή. Η παράσταση μετράει ήδη τα πρώτα λεπτά της αφού η θορυβώδης είσοδο των μαστόρων (Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής) με κορυφαίο όλων τον εξαιρετικό Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του Πατο, σηματοδοτεί την  αρχή μιας επεισοδιακής πλοκής, αλλά και την εμφάνιση μιας άλλης μορφής δόμησης της λεγόμενης  «Θέατρο εν Θεάτρω». Δηλαδή, θέατρο μέσα στο Θέατρο. Στην προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε τους ερασιτέχνες θεατρίνους να προσπαθούν να οργανώσουν και να παρουσιάσουν στο γάμο του Βασιλιά Θησέα, την ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης.

Ανοίγει η αυλαία και μπροστά μας «στέκεται»  ένα σκαλωτό αρκετά ψηλό τοίχος, που αργότερα υποδιαιρείται και από το πυρήνα του ξεπηδάει το μαγικό δάσος των ξωτικών.  Η Ερμία (Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη) η κόρη του Δούκα, αρνείται να παντρευτεί τον Δημήτριο(Αλέξανδρο Βάρθη), τον άνδρα που της όρισε ο πατέρας της.  Η Καρδιά της Ερμίας, χτυπά μόνο για τον Λύσανδρο(Κωνσταντίνο Γαβαλά). Το ζευγάρι επαναστατεί, με αποτέλεσμα μετά τις απειλές του πατέρας της σε θάνατο, να δραπετεύσει στο δάσος. Με τον Δημήτριο είναι ερωτευμένη η Ελένη (Λένα Δροσάκη), μια αρκετά υποτονική κοπέλα, που αντιδρά μόνο όταν καταλαβαίνει ότι προδίδεται απ όλους.


Εκείνη την καλοκαιρινή νύχτα, ο Ομπερον, βασιλιάς των ξωτικών(Αιμίλιος Χειλάκης) έρχεται ακόμα μια φορά σε ρήξη με την Τιτάνια (Αθηνά Μαξίμου). Εμφανίζεται ο δαιμόνιος ΠΟΥΚ (Μιχάλης Σαράντης) και με τις διαταγές του βασιλιά ενεργοποιεί μια σειρά ερωτικών παρεξηγήσεων, με εμπλεκόμενους όλους τους ήρωες του Σαίξπηρ. Το όνομα του Πουκ ήταν ένα διαβολικό όνομα που επικαλούνταν την εποχή εκείνη, για να τρομάζουν τα παιδιά και τις γυναίκες. Κάτι σαν τον κακό λύκο της εποχής μας. Στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ο Πουκ είναι ένα φανταστικό ξωτικό που κινείται αόρατα ανάμεσα από τους ήρωες, και προσπαθεί μέσα από μεταμορφώσεις και ξόρκια να επιτύχει τους σκοπούς του.  Ωστόσο ο Πουκ, είναι ο χαρακτήρας που μετέχει ενεργά στην εξέλιξη της υπόθεσης του έργου. Βλέπουμε τον Πουκ να μαγεύει τον Πάτο, φορώντας του μια γαιδουροκεφαλή αλλά και τους νεαρούς Δημήτρη και Λύσανδρο με τα μάγια του έρωτα μπερδεύοντας με  αυτό τον τρόπο και τα δυο νεαρά ζευγάρια.

Μια παράσταση όπως το «Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας» δεν έχει ανάγκη από επιθετικούς προσδιορισμούς.  Είναι επιτυχημένη γιατί, έχει  αποδοθεί άριστα το νόημα του κειμένου στη σκηνή. Αποτελείται από επαινετικές ερμηνείες και οι γρήγοροι ρυθμοί της, δημιουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης,  αισθήματα αγωνίας, είτε γνωρίζεις την ιστορία, είτε όχι.

Κυρίαρχη θέση στην παράσταση έχει η πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Είναι διακριτική εκεί που χρειάζεται και επιβλητική όταν πρέπει τονίσει τις πράξεις των προσώπων αλλά και την μαγική ατμόσφαιρα του δάσους. Η μουσική του  ενισχύει το μυστήριο, τονίζει την ένταση των γεγονότων, και το κυριότερο δημιουργεί suspense.


Κερδίστε προσκλήσεις: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» Σάββατο 19/10 και Κυριακη 20/10  | ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


 

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 32 – ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210 5223522

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-veaki/oneiro-kalokairinis-nyxtas/



Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.