Moby Dick: Τι αποκάλυψαν οι συντελεστές της μεγάλης παραγωγής λίγο πριν την πρεμιέρα

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει  Λαμπριάνας Κυριακού

Αν είναι κατορθωτό  να μεταφερθεί  ένα σπουδαίο μυθιστόρημα στη σκηνή ενός θεάτρου, μας το απάντησαν οι ηθοποιοί και συντελεστές του Musical “Moby Dick” το μεσημέρι της Δευτέρας στο Παλλάς. Ο Γιάννης Κακλέας, μας καλωσόρισε και μας ένταξε με απλά λόγια στη μαγεία μιας μεγάλης παραγωγής που θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς.


«Έφτασε η ώρα και η στιγμή να παρουσιάσουμε την παράσταση μας, για την οποία δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες, περισσότερο από κάθε άλλη που έχω σκηνοθετήσει.  Είναι μια παράσταση ιδιαίτερα σύνθετη και πολύπλοκη για τα ελληνικά δεδομένα. Θα συνδυάσει την εικόνα, τη μουσική, τα φώτα, τα βίντεο, την ορχήστρα, τους ηθοποιούς, με έναν συγκεκριμένο  ωρολογιακό τρόπο και οργανισμό» τόνισε

Η συνέντευξη τύπου, άρχισε με την προβολή του εντυπωσιακού τρέιλερ του μιούζικαλ, το οποίο κυκλοφορεί και στο youtube, από τη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση, που  μαζί με τις θεατρικές Σκηνές, είναι οι κύριοι  αρωγοί αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.

{youtube}ELn56mOucTU{/youtube}

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ήταν ένα παράτολμο έργο το οποίο ξεκίνησε μόνος του.  Αν δεν υπήρχε αυτό το τεράστιο μυθιστόρημα αλλά και η μετάφραση του Χριστοδούλου, δε θα μπορούσε να πατήσει κάπου,  για να φτιάξει το λιμπρέτο μου.  Πρόκειται σίγουρα, για ένα πολύ μεγάλο έργο, του οποίου ο καταξιωμένος συνθέτης, έγραψε το λιμπρέτο και συνέθεσε τη μουσική.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οτιδήποτε αφορά στον Moby Dick είναι μεγάλο, σε βάρος και σε σημασία. Την ώρα που γραφόταν το λιμπρέτο, διαμορφωνόταν και η μουσική. Για μένα αυτό, ήταν μια μεγάλη κατάκτηση γιατί, το ζήλευαν αυτό των τραγουδοποιών που είναι λιγότερο μουσικοί, λιγότερο συνθέτες, όχι ακριβώς ποιητές,  κάτι σαν στιχουργοί, αλλά τραγουδούν κιόλας και τελικά εξελίσσονται σε βάρδοι, δηλαδή τα κάνουν όλα την ίδια στιγμή.  Αυτό σε ένα πολύ μεγάλη βαθμό συνέβη και εδώ.  Η σύνθεση γινόταν παράλληλα με το γράψιμο του λιμπρέτου.»

Ο κύριος Παπαδημητρίου στη συνέχεια είπε ότι η παράσταση αυτή, στην πραγματικότητα είναι και για παιδιά  αλλά κυρίως είναι για τους βαθυστόχαστους μεγάλους. Και αυτό που την κάνει τόσο σπουδαία είναι που η λαϊκότητα της  σε συνδυασμό με την σοβαρότητα και το βάρος του μυθιστορήματος, γενούν ένα τρελό παραμύθι.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά της παράστασης έχει αναλάβει ο Μανώλης Παντελιδάκης.


Τη ζωντανή ορχήστρα διευθύνει ο Πάνος Βλάχος, οι φωτισμοί είναι της  Στέλας Κάλτσου, οι χορογραφίες  της Αγγελικής Τρομπούκη και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη. Όλα αυτά  συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοφανή στο ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3d animation που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά στερεότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μυθιστόρημα  του Herman Melville “Moby Dick ή Η Φάλαινα” κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg σε μετάφραση Α.Κ. Χριστοδούλου.

Στην παράσταση βλέπουμε να πρωταγωνιστούν πέντε ετερόκλητοι καλλιτέχνες. Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης (Βασίλης Κούρτης), Αιμιλιανός Σταματάκης, Ivan Svitailo, Ορφέας Ζαφειρόπουλος


Συμπρωταγωνιστούν: Δημήτρης Γεωργαλάς, Νικόλας Καραγκιαούρης, Jerome Kaluta, Βασίλης Κούρτης, Λίνος Μάνεσης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Στόλλας

Στο έργο αυτό, ο διαβολικός καπετάνιος Αχαάβ, καταλήγει ένας αμφιλεγόμενος Άγιος, ο παραμελημένος και πληγωμένος Άνθρωπος που ζητά να ξανακερδίσει την προσοχή και την αγάπη του Πατέρα και Θεού του. Μέχρι το τέλος του έργου έχει συνεπάρει μαζί με όλο του το πλήρωμα και τους θεατές. Αυτοί καλούνται να διαλέξουν «στρατόπεδο» μεταξύ του τραγικού ήρωα, ανυποχώρητου μαχητή της Αλήθειας καπετάνιου Αχαάβ, του μονοσήμαντου ενάρετου οικογενειάρχη Στάρμπακ (πρώτος υποπλοίαρχος), του αδιάφορου πλακατζή Σταμπ (δεύτερος υποπλοίαρχος), του μονοδιάστατου ρηχού υλιστή «τρίτου» Φλασκ και τέλος του ευαίσθητου διανοούμενου, του «ιστορικού καταγραφέα» Ισμαήλ.


παίζουν επίσης: Σαμουήλ Ακινόλα, Αντώνης Βλάχος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Κώστας Μαγκλάρας, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φουρλής, Αλέξανδρος Ψυχράμης.

Ορχήστρα Θεάτρου:

Μάλο Μπουνίλντα Ευγενία, Σουλκούκης Ζήσιμος, Παπανικολάου Λευτέρης, Λούστας Κωνσταντίνος, Μισυρλής Τάσος, Κίτσος Παρασκευάς, Καρκαβέλιας Ηλίας, Κάραλης Μερκούριος, Πογρέβνοης Αλέξης, Σκορδίλης Ηλίας, Μαστρογιαννόπουλος Μάνος. Δάφνης Στέφανος, Γιάκκας Χρήστος, Μοσχονάς Σπύρος, Βορτελίνας Ηλίας, Μποτίνης Κώστας, Κοντός Δημήτρης, Παναγιωτόπουλος Σπύρος, Ζεμενίδης Ευριπίδης, Αντρέας Κουρέτας


https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-pallas/moby-dick/

 


 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.