Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα – #support_art_workers

Facebook
Twitter
LinkedIn

Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν σήμερα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού,  ζητώντας μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

φωτογραφία Facebook: Αναστασία Παπαγεωργίου

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες προστασίας τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τις απαραίτητες αποστάσεις,  ενώ είχαν από νωρίς τοποθετηθεί σημάδια στο οδόστρωμα που υποδείκνυαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας από την κυβέρνηση στήριξη του κλάδου.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο  Γιώργος Κιμούλης, Φοίβος Δεληβοριας, Νατάσα Μποφιλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Νικολέτα Βλαβιανού, Γιώτα Νέγκα,  Νέλλυ Γκίνη, Νίκη Παλικαράκη, ενώ το παρών του έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών σημείωναν, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία  χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. «Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!».

Τα βασικά αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι:

Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.