Ιταλία: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την νέα κυβέρνηση

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο, κατά Μπερσάνι, τρελός που θα γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας βρέθηκε και τα προβλήματα τώρα ξεκινούν: Ο Ενρίκο Λέτα έχει αρχίσει τις διαβουλεύσεις ψάχνοντας το μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, προτεραιότητα της οποίας εκτός από τα οικονομικά μέτρα θα είναι, καίρια, και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Την Κυριακή θέλει ο Λέτα να έχει επιστρέψει στον πρόεδρο με την κυβέρνησή του, με στόχο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήδη τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Tην Πέμπτη, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα. Πρώτος συνομιλητής είναι το Sel, και μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με το σχηματισμό του Μόντι και το μπερλουσκονικό PdL.

Γεμάτη παγίδες όμως είναι ιδιαίτερα η προσπάθεια κατάρτισης συμφωνίας με το PdL, δεδομένων, όπως επισημαίνει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων με το PD στα φορολογικά αλλά και η επιδίωξη του κόμματος να αναλάβει κεντρικά χαρτοφυλάκια στο σχήμα που, όπως φαίνεται, θα έχει περίπου 18 υπουργούς.

Ήδη πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις, το PdL είχε θέσει με σαφήνεια τους όρους. Το κόμμα θέλει κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα κυριαρχούν πολιτικοί, δικό του υπουργό στο υπουργείο Δικαισούνης, «ξεκάθαρη στάση» στο ζήτημα του φόρου κατοικίας (ο Μπελουσκόνι είχε κατέβει με σημαία την επιστροφή του φόρου που πληρώθηκε πέρυσι για την πρώτη κατοικία) και αποδοχή των ονομάτων που έχει ορίσει ο Καβαλιέρε.

Ο Λέτα αναγνώρισε ότι η σύγκλιση που επιχειρεί να επιτύχει είναι δύσκολο έργο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα σχηματιστεί με κάθε τίμημα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.