Στη Λιβύη ,παραιτήθηκε ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ…

Paraitisi saraj
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σαράτζ  της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση του Φαγέζ Αλ-Σαράτζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Σαράτζ, με τη βοήθεια της Τουρκίας, κατόρθωσε να απωθήσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με μεγάλες διαδηλώσεις, με τους πολίτες να τον κατηγορούν για διαφθορά, κακοδιαχείριση και καταστολή.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο Χαλίφα Χάφταρ φέρεται να δίνει χώρο στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αγκίλε Σαλάχ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συνενωθούν οι πολιτικοί θεσμοί των δύο πλευρών και ηγείται του διαλόγου από την πλευρά της ανατολικής Λιβύης.

Θυμίζουμε πως στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε διάστημα 18 μηνών, αναδόμηση της κυβέρνησης. Αυτό που πρέπει να πετύχουν πλέον είναι συμφωνήσουν σε ένα προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα ενοποιήσει τις αντιμαχόμενες διοικήσεις και να προγραμματίσει τις εκλογές.

Πηγή ξένα πρακτορεία και Efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.