Η εκεχειρία δεν κράτησε ούτε δώδεκα ώρες.-του Κριγκόρ Τσακιτζιάν

Armenia azer
Facebook
Twitter
LinkedIn
Η εκεχειρία δεν κράτησε ούτε δώδεκα ώρες.
Πριν καλά – καλά περάσουν δώδεκα ώρες από την υπογραφή της εκεχειρίας μεταξύ των υπουργών εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι Αζέροι την παραβίασαν κατάφορα.
Άρχισαν και πάλι τους βομβαρδισμούς στις περιοχές Στεπανακέρτ, Σουσί και Μαρτουνί και στην γενικότερη περιφέρεια Σιουνίκ και ακολουθώντας τα γνωστά κόλπα, άρχισαν να καταγγέλλουν την Αρμενία για παραβίαση της συμφωνίας, προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινότητα.
Οι βομβαρδισμοί του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.
Ήταν φανερό πως δεν θα κρατούσε για πολύ αυτή η εκεχειρία.
Η Τουρκία πιέζει την κυβέρνηση Αλίεφ, να συνεχίσει μέχρι τέλους αυτό τον πόλεμο. Οι όροι που θέτουν για να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, είναι οι Αρμένιοι ή να παραδώσουν τα εδάφη ή να πεθάνει μέχρι και ο τελευταίος που βρίσκεται στην περιοχή Αρτσάχ.
Φυσικά το πρώτο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ποτέ από Αρμενικής πλευράς κι έτσι παλεύουν οι Αρμένιοι για να μη συμβεί το δεύτερο.
Οι Αζέροι έχουν αναπτύξει τις δυνάμεις τους τόσο στα νότια του Αρτσάχ, προς την περιοχή κλειδί, που είναι η πόλη φάντασμα Fuzuli, όσο και στα βόρεια προς την περιοχή Μαρτακέρτ.
Προσπαθούν να αναπτύξουν πιέσεις στην Αρμενία από τα άκρα και με τη μέθοδο της τανάλιας, να σπρώξουν τις δυνάμεις τους προς το κέντρο του Αρτσάχ που βρίσκονται η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και το Σουσί, δυο περιοχές που δέχονται συνεχή βομβαρδισμό με πυραύλους και σ’ αυτές βρίσκεται μόνο άμαχος πληθυσμός.
Όπως φαίνεται ούτε το λόγο τους για ανταλλαγή αιχμαλώτων τήρησαν οι Αζέροι. Όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί που διοικούν το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκουν την κλιμάκωση του πολέμου, ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος να εμπλακεί επίσημα η Τουρκία με το δικό της στρατό σ’ αυτό τον πόλεμο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα γενικευθεί ο πόλεμος και θα εμπλακούν κι άλλες χώρες, όπως επίσημα η Αρμενία, το Ιράν και η Ρωσία, με ανεξέλεγκτες για την περιοχή διαστάσεις.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας, μετά την κατάφορη παραβίαση της εκεχειρίας από τους Αζέρους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.