Η απάτη με το «μέλι» που δεν είναι μέλι!..

19748878 1528487890546627 943338053255200678 n
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο ΕΦΕΤ πρόσφατα 9/10/2020 ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «επίσημος έλεγχος για την νοθεία του μελιού έτους 2020», διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες εταιρείες συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο “μέλι” με διάφορες ονομασίες που – σύμφωνα με την ανακοίνωση – περιείχαν χημική ουσία η οποία ήταν δείκτης παρουσίας της χρωστικής καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) που δεν επιτρέπεται στο μέλι και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «τα μέλια αυτά χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ».

Τα μέλια αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από όσους τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν.

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα:

  1. Στο μέλι ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμμίας άλλης ουσίας. Αν προστεθεί κάτι είναι νοθεία και το προϊόν δεν είναι μέλι.
  2. Η προσθήκη καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) στο ελληνικό μέλι δεν έχει νόημα. Τα ελληνικά μέλια από την φύση τους δεν χρειάζονται καμία «βελτίωση». Προφανώς η χρήση καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) καλύπτει άλλες πρακτικές νοθείας, γι΄αυτό και οι τιμές στο ράφι αυτών των «ελληνικών μελιών» είναι τόσο φθηνές. Άρα το «μέλι» των νοθευμένων δειγμάτων δεν ήταν μέλι.
  3. Η νοθεία με το καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) δεν αφορά τους μελισσοκόμους, αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες για δικούς τους ύποπτους λόγους.
  4. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να «βάφουν» σιρόπια ζάχαρης που είναι ανοιχτόχρωμα.
  5. Το Κράτος όταν κινηθεί έγκαιρα και σωστά περιορίζει την νοθεία.
  6. Εάν οι έλεγχοι γίνουν και στις πύλες εισόδου της χώρας τότε θα περιορισθεί και το μέγεθος των ελληνοποιήσεων του μελιού, που είναι πραγματική μάστιγα. Μέλι από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες πρώην Ανατολικές και χώρες της Νότιας Ασίας των οποίων το μέλι είναι άχρωμο, εισάγεται και προστίθεται άρωμα (εσάνς) και καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) και βαφτίζεται ελληνικό.
  7. Να διαβάζει ο καταναλωτής προσεκτικά την ετικέτα. Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της χώρας καταγωγής του μελιού.
  8. Ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τους κρατικούς ελέγχους. Οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νόμιμοι φορείς του κλάδου φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία το μελιού.

Honey 1200Το μέλι, το νέκταρ των θεών, δεν είναι απλά μία γλυκιά ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με άρωμα και γεύση, αλλά ένας ουσιαστικός παράγων που δρά συμπληρωματικά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Οι Έλληνες και άλλοι λαοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο: Το μέλι είναι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας.

Αυτά βέβαια ισχύουν για το γνήσιο μέλι και όχι για τα νοθευμένα και υποβαθμισμένα φθηνά μέλια. Το ελληνικό μέλι, διεθνώς αναγνωρισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών, είναι το μέλι που πρέπει να επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές και όχι τα φθηνά κατώτερης και αμφισβητούμενης  ποιότητας.. Αγοράζουμε ελληνικό μέλι που γνωρίζουμε την προέλευση και την ανώτερη ποιότητα του.

Νίκος Κατσαρός, πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.