Πάνω από 60 καλλιτέχνες συμμετέχουν στα «Radio Plays» του Φεστιβάλ Αθηνών

Festivalradio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρουσιάζει τα «Radio Plays»- μία νέα πρωτοβουλία που συνδυάζει το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία και την τζαζ μουσική, δημιουργώντας νέα ακουστικά έργα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 60 Έλληνες καλλιτέχνες.

Μια δημιουργική ομάδα που αποτελείται από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς και συγγραφείς.

Πέντε ξεχωριστοί σκηνοθέτες συναντούν πέντε συγγραφείς αστυνομικών διηγημάτων: Ο Γιάννης Χουβαρδάς απογειώνει ένα αστυνομικό διήγημα του Βασίλη Δανέλλη, ο Δημήτρης Καταλειφός μάς παραδίδει έναν ραδιοφωνικό Φίλιππο Φιλίππου, ενώ ο Αργύρης Ξάφης αναμετριέται με τα μυστήρια του Νεοκλή Γαλανόπουλου.

Η Μαρία Μαγκανάρη μεταφέρει για το ραδιόφωνο ένα διήγημα της Αθηνάς Κακούρη και ο Γιώργος Κουτλής μας βυθίζει στο εγκληματικό σύμπαν της Αμάντας Μιχαλοπούλου, η οποία μας αποκαλύπτει την αστυνομική της πένα.

Τα «Radio Plays» μάς ταξιδεύουν στον κόσμο του εγκλήματος, με τη συμμετοχή αγαπημένων ηθοποιών από όλες τις γενιές του θεάτρου μας.

Νίκος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Ακύλλας Καραζήσης, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, ‘Αλκηστις Πουλοπούλου, Ασπασία Κράλλη, Ανθή Ευστρατιάδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Μπερικόπουλος και πολλοί ακόμα ηθοποιοί ζωντανεύουν με τις φωνές τους αστυνομικές ιστορίες, που ντύνουν πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις από εξαιρετικούς μουσικούς, προσδίδοντας στα έργα μια νουάρ ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Τα «Radio Plays» θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcasts της Lifo και στο greekfestival.gr, με δωρεάν ακρόαση για όλους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Αναλυτικά τα έργα και οι διανομές:

-«Ο ξένος» της Αθηνάς Κακούρη

Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Ο αγαπημένος ήρωας της Κακούρη, Αστυνόμος Γεράκης, προσπαθεί εδώ να διαλευκάνει τον θάνατο ενός μετανάστη, που βρίσκεται νεκρός κάτω από έναν υδατόπυργο σ’ ένα αγρόκτημα στην ελληνική επαρχία. Πρωταγωνιστές στην έρευνα του αστυνόμου είναι η δυναμική και αντιπαθής ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, Θεανώ Πετρομανώλη, και η, ψυχολογικά ασταθής κόρη της, Νεφέλη. Θα μπορέσει ο Γεράκης να ανακαλύψει αν ο Ξένος δολοφονήθηκε ή αν η πτώση του ήταν απλά «ένα ατύχημα»;
Με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Ασπασία Κράλλη, Δημήτρη Ντάσκα, Εύη Σαουλίδου, Νίκο Ψαρρά. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τσάκας. Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς).

-«Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» του Φίλιππου Φιλίππου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός

Στους «Κορυδαλλούς της πλατείας Αμερικής» πρωταγωνιστεί ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του συγγραφέα. Ο Λεοντάρης ξυπνάει ένα πρωί μαθαίνοντας πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα, έχει βρεθεί δολοφονημένη στο διαμέρισμά της. Σπρωγμένος από το ανεκπλήρωτο ερωτικό του ενδιαφέρον για τη Μάρθα και από το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο της γειτόνισσάς του. Στην αναζήτησή του συνεισφέρουν οι γείτονες της πολυκατοικίας που, με κάθε πληροφορία, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό του εγκλήματος, όπως και διάφοροι ύποπτοι από το ευρύτερο περιβάλλον του θύματος.
Με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννη Νταλιάνη, Γιάννη Τσορτέκη. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τσάκας. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

-«Θα σε δω στην κόλαση, γλυκιά μου» του Βασίλη Δανέλλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Στο διήγημα του Βασίλη Δανέλλη που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Εις το επανιδείν, γλυκιά μου», ο αναγνώστης αφήνεται να παρασυρθεί στο σκοτεινό περιβάλλον του τζαζ κλαμπ «Blue Hell».

Η ακαταμάχητη Αλεξάνδρα, που εργάζεται στην υποδοχή του μαγαζιού, ακροβατεί ανάμεσα στο φλερτ του επιχειρηματία Δημήτρη Σίμογλου και του συνεσταλμένου νεαρού Μάριου. Αφού η Αλεξάνδρα υποκύψει στο φλερτ του Σίμογλου, αποκαλύπτονται και τα πραγματικά της κίνητρα.

Με τους Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρο Βογιατζή, Aκύλλα Καραζήση, Δημήτρη Μπίτο, ‘Αλκηστη Πουλοπούλου, ‘Αντα Πουράνη, Χάρη Φραγκούλη. Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν οι μουσικοί: Κίμωνας Καρούντζος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα), Aλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (ντραμς), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα). Φωνητικά: Αλεξάνδρα Λέρτα.

-«Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» του Νεοκλή Γαλανόπουλου

Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης
Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας ξεκινά από το ραντεβού μεταξύ δύο συγγραφέων του είδους. Ο νεόκοπος Ντίνος Πρωτονάριος, που ακόμα δεν έχει εκδώσει κάποιο έργο του, καταφέρνει να συναντήσει το ίνδαλμά του: τον πατριάρχη της αστυνομικής λογοτεχνίας, Περικλή Δημούλη. Ξεπερνώντας το τρακ του, τού παρουσιάζει δύο αποσπάσματα διηγημάτων, για να ζητήσει την άποψή του. Παρακολουθούμε, μαζί με τον Δημούλη, δύο ξεχωριστές περιπέτειες: εκείνη του εγκληματία που εξαφανίστηκε από ένα κλειδωμένο διαμέρισμα κι εκείνη του δολοφόνου που δραπέτευσε από ένα επτασφράγιστο κελάρι.

Με τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Αντώνη Γκρίτση, Χρήστο Κοντογιώργη, Δέσποινα Κούρτη, Κώστα Μπερικόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου, Νίκο Χατζόπουλο. Mουσική σύνθεση: Aλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης. Παίζουν οι μουσικοί: Κίμωνας Καρούντζος (κοντραμπάσο), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς) . Φωνητικά: Αλεξάνδρα Λέρτα, Ιώβη Φραγκάτου.

-«Ανθρώπινη συμπύκνωση» της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Ο «διαπλεκόμενος» εκδότης και διευθυντής εφημερίδας Σταύρος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του την ώρα του πρωινού καφέ. Η έρευνα για το ποιος μπορεί να τον σκότωσε, αφήνοντας το πτώμα με γυρισμένη την πλάτη να κοιτάζει το χιόνι που πέφτει από το παράθυρο, έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Η ελκυστική και έμπειρη αστυνόμος που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση τυχαίνει να έχει μεγαλώσει μέσα στην εφημερίδα, ως κόρη ενός παλαίμαχου, απολυμένου από τον νεκρό, αστυνομικού συντάκτη.
Με τους Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλη Μαγουλιώτη, ‘Αλκη Παναγιωτίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Σιάτρα, Κωνσταντία Τάκαλου. Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.