«Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» – Αφιέρωμα στον Αλέξη Μινωτή 22.11

ΜΙΝΩΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Από το Θεατρικό Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θεματοφύλακα ντοκουμέντων της ελληνικής θεατρικής δραστηριότητας των τελευταίων 70 χρόνων και από ηχογράφηση του 1959, θα αναμεταδοθεί ο «Άμλετ», ρόλος τον οποίο ο Μινωτής ερμήνευσε πρώτη φορά το 1937 για το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, το 1955, στη Σκηνή της Αγίου Κωνσταντίνου υποδύεται ξανά τον διάσημο ρόλο του Δανού πρίγκιπα και σκηνοθετεί την παράσταση. Το καστ της παράστασης του 1955, με κάποιες αλλαγές τόσο στους ρόλους όσο και στις διανομές, συμμετείχε στη ραδιοφωνική μεταφορά του έργου, το οποίο μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης» τον Δεκέμβριο του 1959.

Για να πει κανείς τι πιστεύει, δεν μπορεί παρά να έχει παράδειγμα τη ζωή του την ίδια.

Διότι οι πράξεις που έχει κάνει στη ζωή του και οι προσπάθειες που έχει κάνει στη ζωή του, ομολογούν το πραγματικό του πιστεύω. Δεν μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να είμαστε.

Λοιπόν, τώρα πια, επειδή μπορώ να κάνω τον ισολογισμό, κατά κάποιο τρόπο, του παρελθόντος και πολύ μεγάλου παρελθόντος, διότι να φανταστείτε, έχω «μόνο» 55 χρόνια στο θέατρο… Νομίζω ότι αυτό είναι και γνωστό, αλλά είναι και το μόνο πράγμα που μπορώ να προβάλλω ως δική μου πίστη.

Η προσωπική μου ζωή και η προσωπική μου προσπάθεια που έκανα εις την Τέχνη μου…

Η ψυχή είναι αποδεδειγμένο πράγμα από πολλών χιλιετηρίδων, ότι είναι η βάση της ανθρώπινης υπάρξεως. Και ότι το σώμα είναι έμψυχο.

Η ψυχή είναι που διευθύνει τις προθέσεις του ανθρώπου, τις τάσεις του, τις επιθυμίες του, τις αναζητήσεις του. Και είναι που ελέγχει τον ηθικό του κόσμο.

Η ψυχή.

Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς ψυχή δεν γίνεται τίποτα.

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Αλέξη Μινωτή, «Εξομολογήσεις», 1983

«Άμλετ»

Μετάφραση-Ραδιοφωνική προσαρμογή: Βασίλης Ρώτας

Ραδιοσκηνοθεσία: Αλέξης Μινωτής

Μουσική επιμέλεια: Σπύρου Σκιαδαρέση

Ρύθμιση ήχου: Νίτσα Λουγγή- Χρήστος Μουραμπάς

Ειδικά ηχητικά εφέ: Δανάη Ευαγγελίου- Στέλιος Γιαννακόπουλος

Ραδιοφωνική επιμέλεια- Δ/νση εκπομπής: Τζον Βεϊνόγλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Λοχαΐτης-Βερνάρδος, Αλέκος Δεληγιάννης- Οράτιος, Βασίλης Παπανίκας-Μάρκελλος, Θάνος Κωτσόπουλος- Κλαύδιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ- Λαέρτης, Λυκούργος Καλλέργης- Πολώνιος, Αλέξης Μινωτής-Άμλετ, Ελένη Ζαφειρίου- Γερτρούδη, Αντιγόνη Βαλάκου- Οφηλία, Στέλιος Βόκοβιτς- Φάντασμα, Νίκος Παπακωνσταντίνου-Γκύλντερστεν, Δημήτρης Βεάκης- Ρόζενγκρατς, Γιάννης Αποστολίδης- α΄ηθοποιός, Δημήτρης Καλλιβωκάς- β΄ηθοποιός, Πίτσα Καπιτσινέα-ηθοποιός, Παντελής Ζερβός- α΄νεκροθάφτης, Μιχάλης Μπούχλης- β΄νεκροθάφτης, Άρης Μαλλιαγρός-Οσρίκος

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020, ώρα 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

Αφιέρωμα στον Αλέξη Μινωτή
30 χρόνια από τον θάνατό του (1990-2020)

Έργο: «Άμλετ»

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.