Κυρώσεις: Τα… καλά και συμφέροντα…Του Γιάννη Αποστολόπουλου

Showthumb
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα… καλά και συμφέροντα Την εύστοχη παροιμία του θυμόσοφου απλού λαού «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες» μας θυμίζουν τα παιχνίδια με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Παρά τις πολλές συζητήσεις και προσδοκίες, δυστοκία και αναβλητικότητα στη γηραιά ήπειρο, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις ελληνοκυπριακές πιέσεις, μετέθεσαν τις αποφάσεις για το Μάρτιο. Έτσι η Άγκυρα συνεχίζει της προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο Τ α χαμόγελα του Έρντογάν για το ξεπέρασμα του ευρωπαϊκού σκοπέλου δεν κράτησαν όμως για πολύ, καθώς άσχημα νέα έφθασαν από την Ουάσιγκτον.

Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, προκαλώντας άμεση κατρακύλα στην παραπαίουσα τουρκική λίρα, που εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Έρντογάν.

Βέβαια οι αμερικανικές κυρώσεις δεν οφείλονται σε ευαισθησίες για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την γειτονική χώρα σε Έλλάδα και Κύπρο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ουσιαστικά αποτελούν την αμερικανική αντίδραση στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S«400» από τη Ρωσία. Τα καλά και συμφέροντα….Κάπως έτσι κινήθηκαν βέβαια και στην Έυρώπη, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι το περιτύλιγμα μιας αδίστακτης υποχθόνιας πολιτικής, που οι φίλοι και εταίροι μας ακολουθούν με γνώμονα τα επί μέρους οικονομικά συμφέροντα και κυρίως το εμπόριο όπλων.

Το χορό σέρνει βέβαια η Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παλιοί οι δεσμοί με την Τουρκία που συμπαραστάθηκε στους Γερμανούς στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και στον δεύτερο κράτησε «ουδετερότητα» αποφεύγοντας να αντιταχθεί στη ναζιστική λαίλαπα. Και πάντα βέβαια καλός πελάτης της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. η  Ιταλία και Ισπανία, που είναι απρόθυμες για κυρώσεις, έχουν τους δικούς τους λόγους. Έστιάζονται σε οικονομικά συμφέροντα με τα μεγάλα ανοίγματα των τραπεζών τους προς την Τουρκία, αλλά και τις συνεχώς ενισχυόμενες εμποροβιομηχανικές σχέσεις

.Η Γαλλία φαίνεται να στηρίζει τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, καθώς τα πατροπαράδοτα φιλελληνικά της αισθήματα ενισχύθηκαν με την αγορά αρκετών γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων από τη χώρα μας. Τελικά όμως και ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε να προσχωρεί στις επικρατούσες «ψύχραιμες εκτιμήσεις»….Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται   η διεθνής υποκρισία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.