Η Bρετανία έστειλε την πρώτη μέρα του Brexit πολεμικά πλοία στη Μάγχη

Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε μια επίδειξη ισχύος το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς – πρώτη μέρα από την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ – τέσσερα πολεμικά σκάφη στη Μάγχη στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εποπτεύσει αυστηρά τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αλιεία στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Λίγες ώρες πριν το οριστικό διαζύγιο της Βρετανίας από την Ένωση, εξοπλισμένα με κανόνια και πυροβόλα τα πολεμικά πλοία HMS Trent, HMS Tamar, HMS Tyne και HMS Mersey, απέπλευσαν από το λιμάνι του Πόρτσμουθ για να εμποδίσουν τυχόν απόπειρες παράνομης αλιείας στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που διέπει εφεξής τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αλιείς διατηρούν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για μεταβατική περίοδο πεντέμισι ετών, μέχρι το 2026. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει προοδευτικά να μειώσει κατά 25% την αξία των αλιευμάτων της στα βρετανικά ύδατα, που αντιστοιχεί σε 650 εκατομμύρια ευρώ

Το τελευταίο διάστημα γινόταν λόγος στη Βρετανία ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα έστελνε πολεμικά σκάφη στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τυχόν εντάσεις σε περίπτωση που δεν τα έβρισκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες. Και μολονότι έκλεισε η εμπορική συμφωνία, τα πολεμικά πλοία απέπλευσαν τελικά από το Πόρτσμουθ.

Όπως αναφέρει η Daily Mail στο Λονδίνο είχαν διατυπωθεί φόβοι ότι η αποστολή των πλοίων «θα ξυπνούσε μνήμες από τους “Πολέμους του Μπακαλιάρου” της δεκαετίας του 1970, όταν το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εμπόδιζε ισλανδικά αλιευτικά, που παρενοχλούσαν βρετανικές ψαρότρατες».

Ο πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού, Λόρδος Γουέστ, είπε ότι η απόφαση της αποστολής των πολεμικών πλοίων στη Μάγχη έγινε στο πλαίσιο μιας «ενέργειας αποτροπής» που αποσκοπούσε στο να στείλει το μήνυμα ότι η Βρετανία ανακτά τον έλεγχο των υδάτων της.

Το σχέδιο ήταν δύο από τα πλοία να περιπολούν στα συγκεκριμένα νερά και να εναλλάσσονται με τα άλλα δύο που θα περίμεναν αγκυροβολημένα, αλλά από την πρώτη μέρα του Brexit βγήκαν και τα τέσσερα στη θάλασσα σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας, είπε πηγή στην εφημερίδα The Sun.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα τέσσερα πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Πόρτσμουθ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για «δραστηριότητες ρουτίνας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.