Γυναίκα αιώνια αξία – του Παύλου Αλέπη

Picasso708 5
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pavlos1του Παύλου Αλέπη

Στεκομαστε στον σεβασμο, μα δεν αρκει.  Τα στερεοτυπα δεν εχουν αναλυθει επαρκως και γιαυτο ισως χρειαζεται και η ετησια μερα της γυναικας. Μα η γυναικα ειναι παρουσα διαρκως και διπλα και μεσα μας.

Ας της δωσω προσωπο. Της μαννας μου, μιας δυναμικης γυναικας του περασμενου αιωνα, με τα γαλλικα της, χωρίς πιανο,με ενα μοναχοπαιδι ζωηρό ανυποφορο..

Πως να του μιλήσει για συμπεριφορες στην εφηβεια, περα απ την νουθεσια γενικης χρησης. Στα κοριτσια να φερεσαι οπως θαθελες να φερονται στην αδελφη σου,αν είχες αδελφη.  Τι σχηματα και τι καμβα να πιασουν οι λεξεις στα 16 σου…  Να κοχλαζει η εφηβεια, η ανυπακοη,  η αμφισβητηση  Κι ομως μια κινηση αρκουσε για να μου κεντρισει το ενδιαφερον. Μου αφησε ενα βιβλιο στο κομοδίνο με τιτλο ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ. 

Σιμον ντε Μποβουαρ…. Το μεσα του 16χρονου,αργα,νωρις χτυπουσε κόκκινο απο αγνοια,απο το ξυπνημα της φυσης,απο φιλομαθεια ; Αγνωστο… Επιασε το κολπο. Ηταν απλο και εντιμο… και το πιασε στον αερα η συγχωρεμένη…

Η φλεβα βγηκε περιεργη,βγηκε να ρουφαει τις λεπτομερειες και να σχηματιζει βεβαιοτητες και αποριες.. Το ακγιστρι  επιασε ψαρι.
Το αλλο. Η αναλυση της συγγραφεας, εστιαζε στην ιδεα του αλλου. Η κατασκευη της γυναικας ως παράδειγμα  Αλλου, ειναι για την Μποβουαρ το θεμελιο της καταπιεσης των γυναικων…Η οθονη αρχισε να ρουφαει σκεψεις και βλεμματα σε πλουσια χωραφια… Εδω πηδαγαν εξηγήσεις, ξεπηδησε μιτος….
Δεν ηταν λοιπον μια τρελλαμενη υπαρξιστρια η συγγραφεας,ουτε το αλλο μισό απλα του φιλοσοφου Σαρτρ. Ειχε ιδρυθεί ο φεμινισμος στα ματακια μου μπροστα και ειχα παρει μερος.
 Οταν αργοτερα το ξαναδιαβασα,πηρε διαστασεις ακομα πιοι μεγαλες φυσικα…  Το Αλλο, ο αλλος η αλλη,ο διαφορετικος δρόμος εγινε πολυπλοκο,πολυεπιπεδο σταυροδρομι.  Η πιστη της Μποβουαρ επιβλητικη ,ακλονητη, στις ερωτικες απατες του Ζαν Πωλ, τα ασιγαστα παθη στην εξοικιωση μιας πολυπλοκοτητας στην καθε σχέση.
Ο Μπεργκμαν στον κινηματογραφο εβαζε εικονες ,ποιητικα αναζητωντας εξιλεωση σε ανεξηγητα ενστικτα… Οι μουσες, η μουσα,το αλλο μισο του ουρανου…να χορευουν ακομα και σε φαινομενικα ησυχους υπνους .Το κανουν ακομα οποτε τους ερθει. Ειναι οι ερωτες που τους τρεφουν; Ειναι τα ανεξηγητα;… Γυρευε.
Και στην ζωη,να χορευουν τρελους ρυθμους η ανισοτητα ,οι αμοιβες με κριτηρια φυλου,μια ισοτητα τεχνητη-ατεχνη  για να ιδρυονται ινστιτουτα και να προξενουνται συζητησεις… Μεσα και η Πολιτικη-μην υστερησει- να ανακατευει  θεσεις και να διατηρει  εμμονες.
Οι γυναικες εμφανισαν προσωπα,που τα εβαλαν με τα θηρια και τα νικησαν πολλες φορες. . Σημερα τις μνημονευουμε… Αυριο θα τις λησμονησουμε…
Μπορει να ειναι ελκυστικος ακομα ο τιτλος του σημερα,καθως η μαχη συνεχιζεται.. Και ο καλοπιστος  να βλεπει καθαρα πως…. Ο κορονοιος στις μερες μας , βαθυνε και την πανδημια της ανισοτητας.
 Η γυναικα δεν σταματησε να αγωνιζεται  φοροντας μασκα… Αξιζει και για αυτο καθε τιμη… οπως καθε αγωνιζομενος ανθρωπος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.