Πρωτομαγιά γιορτάζουμε την Άνοιξη αλλά και τιμάμε την εξέγερση των εργατών και την εκτέλεση των 200 πατριωτών!

Ektelesi skopeutirio kaisarianis protomagia 1944
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

 

Ναι γιορτάζουμε την Ανοιξη σήμερα! Αλλά δεν ξεχνάμε και τους πρωτοπόρους που μας  άνοιξαν το δρόμο για ανθρώπινες συνθήκες δουλείας…Εφέτος προσδοκούμε την Ανάσταση και η εργατική Πρωτομαγιά μεταφέρεται για την Τρίτη 4 Μαϊου.

Το Μάη του 1886 ήταν και τότε μέρα Σάββατο, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας  ωράριο εργασίας  στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Στην Αμερική, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.   Εργάσιμη μέρα, του 1886 , οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.Σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί τέσσερις διαδηλωτές πολλοί φυλακίσθηκαν και πολλοί καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Στην Ελλάδα πρωτοπόροι οι καπνεργάτες.Απο τις 13 ώρες εργασίας ζητούσαν 8ωρο και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

Το  1892   έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του  Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Η Πρωτομαγιά όμως που πνίγηκε στο αίμα με δώδεκα νεκρούς ήταν το Μάη του 1936.Η φωτογραφία της μάνας του 25χρονου που έπεσε απο σφαίρες στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, ‘εγινε η έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου  για να γράψει τον Επιτάφιο.

1η του Μάη 1944 εκτέλεση 200 Ελλήνων πατριωτών,  κομμουνιστών  και αριστερών αγωνιστών, ως αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του, που έγινε στις 27 Απριλίου 1944 σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας . Οι  200 κρατούμενοι που παραδόθηκαν  απο καθεστωτικούς  στους γερμανούς μεταφέρθηκαν απ’ το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν κρατούμενοι, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκεί εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Ελληνική εφημερίδα μάλιστα έγραφε τότε:

Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:

Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.