Παγκόσμια κατακραυγή για την εναέρια παραβίαση και την σύλληψη του δημοσιογράφου απο το καθεστώς του Λουκασένκο…

Photo 2021 05 23 18 47 17
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφωνη έχει μείνει η Παγκόσμια κοινή γνώμη απο την ψεύτικη πληροφόρηση  στον πιλότο της Ryanair οτι το αεροπλάνο είχε  μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών  ώστε να τον αναγκάσει να προσγειωθεί στο Μίνσκ για να συλλάβουν τον δημοσιογράφο που επέβαινε σ΄αυτη την πτήση Αθήνα -Λιθουανία.

Ο Λευκορώσος  δημοσιογράαφος Ρομάν Προτάσεβιτς  26 ετών   έχει ιδρύσει και είναι πρώην διευθυντής σύνταξης του διαδικτυακού ενημερωτικού δικτύου NEXTA που δραστηριοποιείται μέσω Telegram. Έχει πρωτοστατήσει στην κάλυψη των γεγονότων του περασμένου έτους στην πατρίδα του και έχει ταχθεί κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Ο Προτάσεβιτς είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια, αν και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κάνουν λόγο ότι κινδυνεύει να εκτελεστεί από το καθεστώς. Από το 2019 ζούσε εξόριστος στην Πολωνία, η οποία είχε αρνηθεί την αίτηση έκδοσής του από το Μινσκ.

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Η Τιχανόφσκαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία πέρυσι και έχει ανακηρυχθεί ως «ηγέτιδα της χώρας εν εξορία», κατηγορώντας τον Λουκασένκο για εκτεταμένη νοθεία κατά τις περσινές εκλογές.

Ο δημοσιογράφος επέλεξε να μείνει στη χώρα μας μερικές μέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές. Είχε αναφέρει στους φίλους του πως είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν στην Αθήνα.

Λίγο πριν επιβιβαστεί στη μοιραία πτήση, ανέφερε ότι ένας Ρώσος συνεπιβάτης του προσπάθησε για κάποιο λόγο να φωτογραφίσει τα χαρτιά του, την ώρα που τα έδειχνε στον έλεγχο στο «Ελ. Βενιζέλος».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.