Ανακοινώνονται σήμερα το πρωί οι νέες αντικειμενικές αξίες, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους κάτι λιγότερο από επτά μήνες, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θέλουν να προχωρήσουν στην κίνηση που έχουν προγραμματίσει (αγορά, πώληση, γονική παροχή ή μεταβίβαση), τώρα ή από το νέο έτος.
Στην συντριπτική πλειοψηφία πάντως οι τιμές ζώνης για τις περισσότερες περιοχές θα είναι αυξημένες, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα είναι υψηλότεροι.
Στο αντικειμενικό σύστημα τιμών θα ενταχθούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ένταξη και άλλες 3.500 περίπου περιοχές.
Ας δούμε ποιες περιοχές επηρεάζονται:
- Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
- Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.
- Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.
- Μεγαλύτερα φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αλλά και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά.
- Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.