Κριτική: «Το Υπέροχο μου Διαζύγιο» – Μια καλή κωμική θεατρική στιγμή σε καλοκαιρινή περιοδεία

Olympus digital camera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Είναι οι αυταπάτες για μια αιώνια ευτυχία και η διάψευση της ιδέας του για πάντα μαζί, που διαλύουν μέσα μας τους μικρόκοσμους που φτιάξαμε, είτε με ουτοπίες είτε με υλικά που αποδείχθηκαν μη ανακυκλώσιμα.

Και αν γνωρίζαμε εξαρχής τους λόγους που συμβαίνουν τα αλόγιστα στη ζωή μας, τότε το έργο της Geraldine Aron «Υπέροχο μου διαζύγιο» δε θα είχε τίποτα να μας πει. Δεν είναι ότι μας βομβαρδίζει με διδαχές η ιστορία της, αλλά είναι τόσο όμορφα περασμένη η εικόνα μιας  συνηθισμένης γυναίκας που ξαφνικά στα σαρανταπέντε της χωρίζει μετά από είκοσι χρόνια γάμου, που στο κλείσιμο της αυλαίας φεύγεις μ’ ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλι. Πόσο μάλλον όταν πρωταγωνιστεί η Φαίδρα Δρούκα και σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης. Ανυπέρβλητη στο ρόλο αυτό. Συναρπαστική στην ερμηνεία της. Εκεί που σε κάνει να γελάς με τις περιπετειώδεις συζυγικές στιγμές της, την ίδια ώρα σε συγκινεί.  Και είναι εκεί που ο θεατής, αγαπάει τον χαρακτήρα του έργου, όσο κουραστικός, αφελής και όλα τα στραβά που γίνεται κάποιος,  όταν κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλάζουν τα πάντα.

Η Άντζελα δεν μας διηγείται κάποια συγκλονιστική ιστορία που δεν έχουμε ξανά ακούσει. Είναι ενδιαφέρον όμως, ο τρόπος που αντιδρά η ίδια στις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της. Όλα αρχίζουν όταν ο άνδρας της, την παρατάει για μια 25χρονη Μεξικανή και η κόρη της αποφασίζει να φύγει από το σπίτι για να ζήσει με τον έρωτας της. Δυο περιστατικά που τις καταρρίπτουν πολλά από τα πιστεύω της, ή μάλλον θα έλεγα, πολλές από τις  ουτοπίες που φτιάχνουμε οι γυναίκες για μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη συζυγική ζωή.

Η Άντζελα έρχεται αντιμέτωπη με την μοναξιά της, τον εαυτό της και μέσα από διάφορους εσωτερικούς αγώνες αλλά και πειραματισμούς,  επιτέλους αποδέχεται τον εαυτό της, αλλά και  το γεγονός ότι η ζωή μιας γυναίκας δεν είναι ατελής, είτε την βαδίζει μόνη της, είτε μαζί με κάποιον σύζυγο. Βέβαια για να είμαι αντικειμενική το  ίδιο ισχύει και για τον άνδρα.

Στην παράσταση ακούμε από τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη το τραγούδι «Άρτεμις».  Ενώ  για πρώτη φορά ακούμε το τραγούδι  «Οι Παλιές οι Μέρες».  Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση σε στίχους Κοραή Δαμάτη, μουσική-ερμηνεία Δήμητρας Γαλάνη και ενορχήστρωση Γιώργου Μπουσούνη.

«Το  Υπέροχο μου διαζύγιο» είναι μια ωραία κωμωδία ενηλικίωσης. Πιστεύω ότι είναι από τις παραστάσεις του Σαββατοκύριακου που θα απολαύσει ο θεατής και θα φύγει ευχαριστημένος. Σαφώς τον πραγματικό λόγο που φτάνουν στο διαζύγιο δυο άνθρωποι δε θα τον πούμε εδώ,  ωστόσο η ζωή εκτός από πολλούς δρόμους, έχει και πολλά αδιέξοδα. Το ίδιο και τα τρένα, έχουν πολλά βαγόνια.  Ποτέ δεν ξέρεις με ποιους θ΄ αρχίσεις το ταξίδι, ποιους θα συναντήσεις και με ποιους θα το τελειώσεις.

φωτογραφίες: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη



Το υπέροχο μου διαζύγιο της Τζεραλντίν Άρον σε καλοκαιρινή περιοδεία

Το υπέροχο μου διαζύγιο της Τζεραλντίν Άρον, με τη Φαίδρα Δρούκα ( 2ο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας Κοινού Βραβείων Αθηνοράματος ) σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, με πρώτες στάσεις την Ηλιούπολη –  Θέατρο Άλσους Δημήτρης Κιντής  την Πέμπτη   1η Ιουλίου και  το Κηποθέατρο Παπάγου την  Κυριακή  11 Ιουλίου,  με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανονισμών.

Υπόθεση

Η Άντζελα, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα και μητέρα μιας έφηβης κόρης, δέχεται αίτηση διαζυγίου από  τον σύζυγο της ο οποίος προτιμά την αγκαλιά νεότερων γυναικών. Εκτεθειμένη στη μοναξιά που δεν είναι δική της επιλογή και με την κρίση της ηλικία να της χτυπά την πόρτα, η Άντζελα ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε μια προσπάθεια να βρει το βηματισμό της μέσα στο αναπάντεχο κενό της ζωής της.

Ένας μονόλογος αλήθειας. Της αλήθειας του ανθρώπου που βιώνει , όπως όλοι μας τις εσωτερικές του αντιθέσεις. Την ελπίδα, το θυμό, το φόβο, τη μοναξιά, τη ματαίωση, την απογοήτευση, την απόλαυση, τον πόνο και τελικά πάλι την ελπίδα, τον έρωτα, την συντροφικότητα.

Η Φαίδρα Δρούκα, πολυδιάστατη και ανατρεπτική, μια καθημερινή ηρωίδα, μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες γυναίκες, σε ένα δυνατό , χορταστικό μονόλογο, μας οδηγεί σε ένα γαϊτανάκι γέλιου, δακρύων σκέψης, θαυμασμού, κατανόησης.

 

Συντελεστές

Μετάφραση : Μαργαρίτα Δαλαμάγκα

Σκηνοθεσία- Σκηνικά- Κοστούμια  : Κοραής Δαμάτης

Μουσική : Δήμητρα Γαλάνη

Φωτογραφίες : Γιώργος Καλφαμανώλης

Επικοινωνία και προβολή παράστασης :  Νταίζη Λεμπέση

Υπεύθυνος παραγωγής : Βλάσης Θεοδωρίδης 6955811681

Παραγωγή : Spotlight Art and Culture – Mιχάλης Κόκκινος

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.