Μαρία Κάλλας Cast A Diva -Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει στις 16 Σεπτεμβρίου 1977

Callas 768x480
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μαρία Κάλλας Cast A Diva !  Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου.

Casta Diva

”Αγνή Θεά, που καλύπτεις με ασήμι
αυτά τα ιερά αρχαία φυτά,
στρέψε προς εμάς το δίκαιό σου πρόσωπο
χωρίς νέφη και αποκαλύψου.”

Η Μαρία Κάλλας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, 2 μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του άνδρα που σημάδεψε την ζωή της του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το σώμα της αποτεφρώθηκε και στις 3 Iουνίου του 1979 η στάχτη της σκορπίστηκε στο Aιγαίο, όπως επιθυμούσε.

Η ζωή της ένα μυθιστόρημα .Δόξα ,χρήμα, εκμετάλλευση!

Ο πρώτος ρόλος της ήταν η «Σαντούτσα» στην όπερα του Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα», σε μία παράσταση των μαθητών του ωδείου. Το 1939 εγγράφηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τραγουδιού της διάσημης Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (σημαντική τραγουδίστρια της όπερας στις αρχές του 20ου αιώνα), κοντά στην οποία γνώρισε την υψηλή τεχνική των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου.

 1947 «Τζιοκόντα»στην ομώνυμη όπερα του Αμίλκαρε Πονκιέλι στην Αρένα της Βερόνας, έναν από τους σπουδαιότερους λυρικούς χώρους της Ιταλίας.
 
1949 Στη Βερόνα  που ζούσε ο βιομήχανος Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, την γνώρισε  τη λάτρεψε, και την έκανε γυναίκα του. Τον Απρίλη του ’49 η Κάλλας τον παντρεύτηκε, παρότι είχε τα διπλά της χρόνια,

1951: Σκάλα του Μιλάνο με τους ”Σικελικούς Εσπερινούς”του Βέρντι!

 1956 :Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) θα υποκλιθεί στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας !
1958: στη Ρώμη αποχώρησε με την πρώτη πράξη της Νόρμας του Μπελίνι και αποδοκιμάστηκε από το κοινό και τον Μάιο η «Σκάλα» του Μιλάνου της διέκοψε το συμβόλαιο.
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τους Αλέξη Μινωτή  και Γιάννη Τσαρούχη για μια νέα παραγωγή της Μήδειας του Κερουμπίνι στην   Όπερα του Ντάλας. Αυτή η παράσταση μεταφέρθηκε το 1959 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και σ’ αυτή τη θριαμβευτική «πρεμιέρα» η Κάλλας γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα τον Αριστοτέλη Ωνάση
1960: τραγούδησε Νόρμα στην Επίδαυρο και τον επόμενο χρόνο στον ίδιο χώρο Μήδεια.

Το 1965 αποσύρθηκε οριστικά από τις λυρικές παραστάσεις, παρά την εξαιρετική Τόσκα που τραγούδησε στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Το κύκνειο άσμα της ήταν η Νόρμα, που ανέβηκε στο Παρίσι, στις 29 Μαΐου του 1965. Στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι κατέρρευσε επί σκηνής και μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο καμαρίνι της.

1969: Εμφανίζεται  στην κινηματογραφική εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πιερ-Πάολο Παζολίνι Ηχογραφεί δίσκους, διδάσκει όπερα στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και δίνει ρεσιτάλ με ένα παλιό της γνώριμο, τον ιταλό τενόρο Τζουζέπε Ντι Στέφανο,

 Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις  11 Δεκεμβρίου του 1974.

Για την προσωπική της ζωή έχουν γραφτεί πολλά ! Για τον Μενεγκίνι και τον Αριστοτέλη Ωνάση για την οικογένειά της .Ολα τα στοιχεία δείχνουν οτι η Μαρία Κάλλας η ”Αγνή Θεά”  έζησε την απόλυτη μοναξιά και εκμετάλλευση και άφησε την τελευταία της πνοή όπως έζησε μόνη σ΄ενα διαμέρισμα του Παρισιού στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977…και ήταν μόλις 54 χρόνων!

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.