Συνεργασία Ινδικού -Ειρηνικού Ωκεανού ενάντια στην Κίνα…

41
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε κοινή δήλωση, μέσω της οποίας ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού ενάντια στην Κίνα, προέβησαν οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον.

Η νεοσύστατη αυτή σύμπραξη υπερδυνάμεων, που αναμένεται να διαφοροποιήσει τον γεωστρατηγικό χάρτη και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, θα φέρει την ονομασία AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, UK, USA).

Η νέα συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της «εθνικής ασφάλειας», όπως είχε ανακοινωθεί μυστηριωδώς νωρίτερα, αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».

Οπως έγινε γνωστό, μέσα από την κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον, οι τρεις υπερδυνάμεις θα συνεργαστούν σε κομβικούς τομείς, όπως η τεχνολογία, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα κ.λπ., ανταλλάσσοντας την τεχνογνωσία τους, με βασική επιδίωξη να ανακόψουν την ολοένα αυξανόμενη δυναμική της Κίνας παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Αυστραλία ώστε να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα με την εποπτεία της νεοσύστατης AUKUS, χωρίς ωστόσο αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον.

Πηγή: iefimerida.gr”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.