Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Αθήνα -Μέτρα και απαγορεύσεις συγκεντρώσεων.

Μακρον
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα βρεθούν 8 ηγέτες της Νότιας Ευρώπης, ενώ το παρόν θα δώσει για πρώτη φορά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Εν τω μεταξύ

Με ξεκάθαρη αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες τις ανακοινώσεις για το σύμφωνο ασφαλείας με την ονομασία AUKUS, που συνήψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με την Ε.Ε. να επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Μετά την παραδοχή του εκπροσώπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο,, ότι η Ε.Ε. δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά είναι σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές, έρχεται ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός.

Την ώρα που οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να είναι πίσω από τις εξελίξεις και το Παρίσι να… είναι στο κόκκινο  για τον αποκλεισμό της Γαλλίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κρατά στάση αναμονής λέγοντας ότι «θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την συνεργασία στον Ινδοειρηνικό, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.