Γερμανία εκλογές: Θρίλερ με ισοπαλία σύμφωνα με τα exit poll

Germany elections shutterstock
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θρίλερ  με ισοπαλία είναι το αποτέλεσμα των σημερινών σημαντικών εκλογών στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τα πρώτα exit polls, κάτι που επιβεβαιώνει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το exit poll του ARD, υπάρχει ισοπαλία ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους: τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

  • Σοσιαλδημοκράτες SPD 25%
  • Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU 25%
  • Πράσινοι: 15%
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)  11%
  • Φιλελεύθεροι (FDP) 11%
  • Αριστερά (Die Linke): 5%
  • Άλλα κόμματα: 8%

Σύμφωνα με το exit poll του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF το SPD προηγείται με 2% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε αυτό το exit poll η εικόνα έχει ως εξής:

  • SPD: 26%
  • CDU/CSU: 24%
  • AfD 10%
  • FDP:12%
  • Linke 5%
  • Πράσινοι: 14,5%
  • Άλλα κόμματα: 8,5%

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν έχουν υπολογιστεί στην αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό απόψε.

Εξάλλου, θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950. ΄Έτσι, η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Συνολικά στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 47 κόμματα, αλλά λίγα έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να ξεπεράσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στην Μπούντεστανγκ.

Η μεγαλύτερη ομάδα στο απερχόμενο κοινοβούλιο ήταν το κεντροδεξιό συντηρητικό μπλοκ, αποτελούμενο από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κατώτεροι εταίροι στον «μεγάλο συνασπισμό», ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι σε δύναμη. Επίσης εκπροσωπήθηκε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία μπήκε στην Μπούντεστανγκ για πρώτη φορά το 2017 και ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο απερχόμενο νομοθετικό σώμα. Οι άλλοι ήταν οι οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι αναμένεται να αποδώσουν πολύ καλύτερα αυτή τη φορά, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπέρ των επιχειρήσεων και το σοσιαλιστικό κόμμα της Αριστεράς.

Οι συνασπισμοί με τις μεγαλύτερες πιθανότητες

Επειδή οι Γερμανοί μοιράζουν ολοένα και περισσότερο τις ψήφους τους μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, έχουν περάσει εκείνες οι μέρες που ένα κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία – έτσι, η διακυβέρνηση έχει γίνει γεγονός στην πολιτική ζωή.

Με πιθανό νικητή το SPD, θα πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα συνεργαστούν για να εκπροσωπήσουν τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους. Οι αναλυτές θεωρούν έναν συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων ως πολύ πιθανό, αλλά εάν το κόμμα των Πρασίνων δεν τα πάει αρκετά καλά, μια τριμερής συμμαχία θα είναι απαραίτητη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με το κόμμα της Αριστεράς είτε με το υπέρ των επιχειρήσεων FDP. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα του λεγόμενου συνασπισμού «Γερμανική σημαία» -το SPD, το CDU και το FDP- των οποίων τα αντιπροσωπευτικά χρώματα, όταν συνδυάζονται, είναι τα ίδια με αυτά της γερμανικής σημαίας.

Συμμετοχή και προβλήματα

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου μπερδεύτηκαν τα ψηφοδέλτια, προκαλώντας καθυστερήσεις και άκυρες ψήφους. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν ψηφοδέλτια από άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο αυτών των κέντρων και την κήρυξη των λανθασμένων ψηφοδελτίων ως άκυρων.

Αν και τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο έδειχναν ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή στα περισσότερα κρατίδια από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ελαφρά μείωση, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα), το 36,5% του πληθυσμού είχε ψηφίσει σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 41,1% στις εκλογές του 2017 την ίδια στιγμή.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%. Ωστόσο ο ομοσπονδιακός εκλογικός επίτροπος Georg Thiel ανακοίνωσε πως αναμένουν υψηλότερη συμμετοχή στην πορεία.

Το 2017 η συμμετοχή ήταν 76,2% και το 2013 ήταν 71,5%.

Πηγη:Εφςυν γρ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.