Μαρία Ρέσα – Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ οι δημοσιογράφοιπου βραβεύθηκαν με Νόμπελ!

Ressa muratov
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν την απονομή του βραβείου Νόμπελ στους δύο συναδέλφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το αίσθημα χαράς που διακατέχει την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα μεταφέρεται από το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΟΔ έχει ως εξής:

“Βρυξέλλες 8 Οκτωβρίου 2021. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης, για «τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της διαρκούς ειρήνης». Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει την είδηση και συγχαίρει θερμά τους βραβευθέντες, δηλώνοντας ότι αυτή η βράβευση αποτελεί αναγνώριση του καίριου ρόλου που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλη την υφήλιο, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να υπηρετήσουν την κοινή γνώμη στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Ρέσα υπήρξε ανταποκρίτρια του CNN, πριν 10  χρόνια ίδρυσε τον ερευνητικό ιστότοπο Rappler, απ’όπου συχνά κατήγγειλε την πολιτική του προέδρου Ντουτέρτε για τη δημόσια ασφάλεια και τις δολοφονίες κατά παράβαση του νόμου, στο πλαίσιο της προεδρικής εκστρατείας κατά των ναρκωτικών. Επανειλημμένα η δημοσιογράφος έχει υποστεί παρενοχλήσεις της αστυνομίας και τον Ιούνιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση, για μια υπόθεση δυσφήμισης μέσω διαδικτύου. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερη με εγγύηση,  και περιμένει να εκδικαστεί η έφεσης που έχει υποβάλλει. Η ΔΟΔ έχει στηρίξει τη δημοσιογράφο και έχει ζητήσει από τις αρχές των Φιλιππίνων, να αποσυρθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί κατά της δημοσιογράφου.

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ πριν τριάντα περίπου χρόνια ίδρυσε την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaja Gazeta. Από τότε δολοφονήθηκαν έξι εργαζόμενοι στην εφημερίδα μεταξύ αυτών και η Αννα Πολιτκόφσκαγια γνωστή για την επικριτική της στάση στον πόλεμο της Τσετσενίας, που διεξήγαγε το Κρεμλίνο. Η εφημερίδα φημίζεται για την κριτική που επιφυλάσσει στην εξουσία και τα άρθρα που δημοσιεύει για τη λογοκρισία, αστυνομική βία, εκλογική νοθεία και πολλά άλλα.

Η επιτροπή που απένειμε το βραβείο Νόμπελ αναφέρει στη σχετική δήλωση: «Η Μαρία Ρέσα κάνει χρήση της ελευθερίας της έκφρασης, για να αποκαλύψει την κατάχρηση της εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό, στην πατρίδα της τις Φιλιππίνες» και «ο Ντμίτρι Μουράτοφ επί δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία σε συνθήκες, που γίνονται όλο και περισσότερο δύσκολες».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 1,14 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Ο Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε: “Η οικογένεια της ΔΟΔ στέλνει ειλικρινή συγχαρητήρια στην Μαρία Ρέσα και στον Ντμίτρι Μουράτοφ για το βραβείο, που τους απονεμήθηκε υπηρετώντας το επάγγελμα. Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την Επιτροπή Νόμπελ της σπουδαιότητας της ελευθερίας του Τύπου και του ρόλου που διαδραματίζει η δημοσιογραφία, η οποία υπηρετεί τη Δημοκρατία και την ειρήνη, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο».

 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.