Πάνος Σκουρλέτης στην Ολομέλεια της Βουλής

Skourletis01
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αφιερώσω ένα λεπτό στο θέμα που μπήκε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

Νομίζω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε μία λύση που να τα συμβιβάζει όλα.

Προφανώς και δικαιούται κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει αίθουσα να συνεδριάζει με τον πρόεδρό της, τον πραγματικό της πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία να μην υποβαθμίζει τη συζήτηση στην κορυφαία της στιγμή, δηλαδή στον κύκλο της παρέμβασης των πολιτικών αρχηγών, όταν το ΚΙΝΑΛ δια του κ. Κατρίνη έχει πλήρη δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά συνέπεια, είναι θέμα χρόνου. Θα σας πρότεινα, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, αν είναι δυνατόν, να το βάλετε λίγο νωρίτερα έτσι ώστε όταν ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών να είστε μέσα και να δώσετε τη μάχη σας. Διότι σε αυτό το θέμα πρέπει να τοποθετηθείτε! Εσείς και οι άλλες δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, όταν αναλάβατε την κυβέρνηση είχατε πει ότι θα γίνουμε το πρότυπο της Ευρώπης με την ίδρυση ενός Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Τα καταφέρατε; Το ισχυρίζεστε ακόμα; Διότι μετά από αυτά που συνέβησαν και τις συνέπειες της τελευταίας κατάστασης -ακόμη την ζουν συμπολίτες μας-, μάλλον γίναμε ο περίγελος της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά σίγουρα περάσατε από κάτω.

Στις 21 του μηνός, ενώ σας είχαν προειδοποιήσει όλοι οι μετεωρολόγοι, σε σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι από το πρωθυπουργικό γραφείο, από την ΚΕΔΕ, από τις Περιφέρειες, από την Τροχαία, από την ΕΜΥ, μας διαβεβαιώσατε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Αν δεν ήταν τι θα συνέβαινε; Τι θα συνέβαινε εάν δεν ήταν σε πλήρη ετοιμότητα; Πως την αντιλαμβάνεστε την ετοιμότητα αυτή; Να μένουν επί 24ωρα πολίτες χωρίς ρεύμα; Να κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι; Να αποκλείονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας; Να μην είναι σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο; Αυτή είναι η ετοιμότητα;

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα! Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο επισημάνσεις. Συμπεράσματα καταρχάς για τον τρόπο που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς και τους βασικούς αυτοκινητόδρομους οι ιδιώτες. Διότι η Αττική Οδός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος δρόμος στην Ευρώπη κι εγώ άκουσα προχτές έναν από τους επιστήμονες, να λέει ότι σε περίπτωση ατυχημάτων είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης. Αποδείχτηκε. Με τις χιονοπτώσεις. Άρα, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε ότι τα οδικά δίκτυα, όπως και πολλά άλλα δίκτυα και υποδομές, θα πρέπει να περάσουν στη διαχείριση κρατικών φορέων; Να σας προτείνω κάτι; Γιατί το αντίτιμο των διοδίων να μην είναι ένας πόρος, ένα μέρος του, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης; Όπως θα μπορούσε να είναι γίνει το ίδιο και για το κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ, που δώσατε θέλοντας να εξασφαλίσετε χρήματα και ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Γιατί να μη πήγαινε στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και να είχαν έναν εξασφαλισμένο, μόνιμο πόρο, αλλά να τα παίρνουν ξένα fundsγια σίγουρες τοποθετήσεις; Κερδοσκοπικά funds, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της ενέργειας.

Είδαμε ότι οι δήμοι, για να είναι αποτελεσματικοί, χρειάζεται να υπάρχει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, να έχουν προσωπικό, να έχουν μηχανήματα, να έχουν πόρους. Δεν κάνατε τίποτα δυόμισι χρόνια για όλα αυτά κι όταν σας παραδώσαμε διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν τη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής αρμοδιοτήτων για όλα τα νέα, αλλά και για τα παλαιότερα νομοσχέδια, ανάμεσα στα υπουργεία, σας ερωτώ: την ενεργοποιήσατε ή την καταργήσατε; Όσοι δήμοι έχουν κάποια μηχανήματα, έστω στοιχειώδη, είναι από την εποχή του «ΦιλόΔημου» και «πίνουν νερό» στο όνομα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιμετώπισε το θέμα των υποδομών στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικότητα για όλους και όχι για τους ημετέρους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν γίνεται, όμως, η πρόταση μομφής μόνο για τα θέματα της διαχείρισης της κακοκαιρίας. Γίνεται για την απαράδεκτη, εγκληματική διαχείριση που κάνατε στα θέματα της πανδημίας. Σπάτε κάθε μέρα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο. Είστε «πρωταθλητές». Παίρνετε πότε το «χρυσό», πότε το «αργυρό» και πότε το «χάλκινο» μετάλλιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν κάνατε όσα έπρεπε επί 22 μήνες και σας τα είπε ο δικός σας, ο κ. Τσιόδρας. Έχετε τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες! Γιατί όταν κατεβήκατε στις εκλογές τι υποσχεθήκατε; Ασφάλεια.

Ποια είναι η ασφάλεια, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, του ανθρώπου που θέλει να πάει στο νοσοκομείο; Αν μπορέσει από τον χιονιά, να πάει. Όταν βλέπει ότι έχει εξουθενωμένους γιατρούς; Γιατροί οι οποίοι παραιτούνται, διότι δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας, διότι απασχολούνται δέκα χιλιάδες λιγότεροι στο σύστημα υγείας απ’ ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία! Ή δεν είναι έτσι; Γιατί σας βλέπουν να δημιουργείτε συνθήκες κερδοσκοπίας για τα τεστ, αυτά τα οποία ανιχνεύουν τον ιό!

Όταν πρόκειται για το κορυφαίο ζήτημα της υγείας, εσείς κοιτάτε πως θα κάνετε «δουλίτσες».

Το συμπέρασμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι ο νεοφιλελευθερισμός που πιστεύετε βάζει ως προτεραιότητα, όχι την υγεία, βάζει ως προτεραιότητα τα κέρδη. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη ταχτήκατε με τις δυνάμεις του εμβολιαστικού εθνικισμού και ψηφίσατε κατά της άρσης της πατέντας. Την ίδια λογική ακολουθείτε εδώ και ετοιμάζεστε, μόλις υποχωρήσει η πανδημία, να παρουσιάσετε το σχέδιό σας που θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως, το συμπέρασμα είναι ένα και το υιοθετεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι πραγματικά δημόσιο, θέλει πραγματική στήριξη και δεν μπορεί να το αφήνουμε στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.

Μομφή και για το πώς διαχειρίζεστε τα ζητήματα της ακρίβειας! Θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρήσεις, μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Θα χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά! Μιλάτε για ανάπτυξη. Μόνο που η ανάπτυξη αυτή, έτσι όπως την υποστηρίζετε, που οδηγεί; Που οδηγεί αυτή η ανάπτυξη; Στην αναπαραγωγή ενός θνησιγενούς παραγωγικού μοντέλου. Γι’ αυτό βλέπετε ότι κάθε μονάδα της ανάπτυξης σημαίνει και διεύρυνση των ελλειμμάτων στις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό. Παρόλο ότι τη συγκρίνουμε με την τεράστια ύφεση, στην οποία ήμασταν πρωταθλητές πέρυσι, άρα είναι σχετική η αξία αυτών των μεγεθών.

Σας καταγγέλλουμε και καταθέτουμε μομφή, γιατί ιδιωτικοποιείτε τα δίκτυα ενέργειας, αυτές τις στρατηγικές υποδομές της χώρας, όταν είναι φυσικά μονοπώλια. Είδαμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ αυτές τις μέρες, όταν γνωρίζουμε ότι λείπει κόσμος, λείπουν οι μηχανικοί από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά εσείς θέλετε τώρα να τα δίνετε Outsourcing, θέλετε να προωθείτε την έμμεση ιδιωτικοποίηση. Ορίστε ποια είναι, λοιπόν, η αποτελεσματικότητα. Να λείπουν αυτή τη στιγμή ικανοί μηχανικοί. Που; Στη ΔΕΗ, η οποία μετά το 1952 στήριξε την ανάπτυξη της χώρας και τώρα την στέλνετε στα «τάρταρα». Τώρα αλλάζετε τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Μομφή, γιατί αφήσατε τις τράπεζες, όπως την Τράπεζα Πειραιώς, να καλεί καθαρίστριες εργαζόμενες εδώ και 30 χρόνια και να τους λέει “δουλέψτε με 190 ευρώ”! Ε, πηγαίνετε εσείς κύριοι συνάδελφοι να δουλέψετε με 190 ευρώ! Πηγαίνετε εσείς με 190 ευρώ το μήνα! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νομοθεσίας Χατζηδάκη. Μομφή γιατί μπορεί σήμερα ο επιχειρηματίας να απολύει χωρίς να αιτιολογεί.

 

Μομφή γιατί τα λεφτά των ασφαλισμένων τζογάρονται σε σχέδια που θα στοιχίσουν άλλο ένα μνημόνιο, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Αυτή, λοιπόν, είναι η ασφάλεια που υποσχεθήκατε; Αυτή είναι η ασφάλεια που αισθάνεται ένας νέος που θέλει να μπει στο Πανεπιστήμιο και μέσα από την ειδική βάση εισαγωγής τον διοχετεύετε ως πελατεία στους ιδιώτες «κολεγιάρχες»;

Αυτή είναι η ασφάλεια του ανθρώπου που, πραγματικά, φοβάται να κοιτάξει την υγεία του, γιατί βλέπει ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό;Και αρνείστε μετά από 22 μήνες πανδημίας να βάλετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τους γιατρούς της «πρώτης γραμμής» και του υγειονομικούς. Αρνείστε να αυξήσετε τους μισθούς, γιατί δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποια ασφάλεια, λοιπόν, μπορείτε να παρέχετε εσείς; Κι όταν καλείτε τον κόσμο να καθίσει στα σπίτια του, πρέπει να ζεσταθεί. Μα, αν ζεσταθεί θα «τρελαθεί» από τον λογαριασμό που θα έρθει την επόμενη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.