Η Ιστορία εν κινήσει-Ο Λαός εν υπνώσει…Της Δήμητρας Γκουντούνα

Images
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οταν η ιστορία βρίσκεται σε κίνηση και ο Λαός εν υπνώσει …

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκράμσι, η έννοια της ηγεμονίας στηρίζεται στην ιδέα της συναίνεσης.

Δεν ξέρω άν ο μεγάλος  Ιταλός θεωρητικός, απο τα χειρόγραφα του ,του μεσοπολέμου, προφήτευσε το μέλλον μας,, αλλά φώναζε μέσα απο την φυλακή ότι ο καπιταλισμός έχει γίνει μια κοινή λογική λόγω της δύναμης έλξης που κατέχει.

Ο δημοσιογράφος (αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Avanti» ) ο φιλόσοφος ,ο πολιτικός ο Αντόνιο Γκράμσι  πέθανε τέλη Απριλίου του 1937 . Θεωρείται ο πιο σημαντικός μαρξιστής στην περίοδο που ακολούθησε το θάνατο του Λένιν.

Τις ιδέες του τις  πλήρωσε ακριβά. Ο εισαγγελέας στη δίκη του   είχε πει ρητά ότι: «πρέπει να εμποδίσουμε αυτόν τον εγκέφαλο να λειτουργεί»

Και τον καταδίκασε σε 20ετή φυλάκιση ! Ο μέγας θεωρητικός ο Αντόνιο Γκράμσι  δεν έπαψε ως την τελευταία στιγμή να γράφει  και να παλεύει για να ξυπνάει συνειδήσεις αλλά και λογική.

Με τα παιχνίδια της εξουσίας Ανατολής και Δύσης  και της απειλής ενός  Παγκόσμιου πολέμου που ζούμε στις μέρες μας , ο Γκράμσι δεν βρίσκεται κάτω απο το μαξιλάρι μας για να μας καθοδηγήσει, αλλά στο  επάνω μέρος της βιβλιοθήκης…  ανάμεσα σε άλλες ηγετικές μορφές που η σκόνη των χρόνων απο την νεότητά μας μέχρι σήμερα σκέπασε για τα καλά…

Ο καπιταλισμός έχει γίνει   Κοινή Λογική λόγω της δύναμης έλξης που κατέχει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.