«Λυσσομανάνε» οι Τσέτες εξαπολύοντας καθημερινά μπαράζ προκλητικών δηλώσεων έναντι Ελλάδας και Κύπρου, θέτοντας άλλοτε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και άλλοτε κάνουν σενάρια προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.
Το πρόβλημα με την Ασία, ανέκαθεν, ήταν μεγάλο. Πέραν της νοοτροπίας της, η οποία είναι θρασύτατη και αμετανόητη, η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχίζεται όσο η διεθνής κοινότητα δείχνει την ανοχή της σε ζητήματα κατοχής. Εδώ και μισό αιώνα η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη με το 1/3 του νησιού να βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων. Από την άλλη οι δυτικές χώρες είναι ακόμα μια φορά κατά του αδυνάμου, έχοντας την απαίτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο να δείξουν την κατανόησή τους, σε ότι αφορά τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας. Γιατί, όπως εξηγούν οι αναλυτές, η γεωπολιτική θέση που κατέχει η σημερινή Τουρκία, βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης. Και με εκείνα και με τ’ άλλα, ακόμα μια φορά η Τουρκία έχει και το τυρί και το μαχαίρι.
Φωτογραφία: Κοντά στο χωριό Δίκωμο στους πρόποδες του Πενταδακτύλου
Κάτω από τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν
Την ώρα που πολλοί περιμένουν από τον Ταγίπ Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο, κάνοντας προβλέψεις για το που τελικά θα μπορούσε να γίνει, οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία τα γεγονότα, αρκετά προβληματισμένοι για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του νησιού. Αντίστοιχα οι κάτοικοι της Βόρειας Κύπρου ζουν «απομονωμένοι» και «χτυπημένοι» από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία όλον αυτόν τον καιρό, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα καθεστώς, που στην ουσία, προσπαθεί να αλλοιώσει, όπως υποστηρίζουν, την κοσμικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο των Τουρκοκυπρίων. «Γέμισαν τα Κατεχόμενα Τούρκους», αναφέρει στο NEWPOST, ο Τουρκοκύπριος Ζίννης. «Είμαστε πολύ λίγοι πια στο νησί. Πολλοί έχουν μεταναστεύσει σε χώρες της Δύσης λόγω του ότι δεν μπορούν να νιώσουν ελεύθεροι πολίτες. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει επηρεάσει και τα κατεχόμενα.»
Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου
Το Newpost, πέρασε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για να συναντήσει τον Ζίννη. Έναν Τουρκοκύπριο από την Πάφο που ζει από το 1974 στο Βόρειο Τμήμα του νησιού. Τον συναντήσαμε στο Πέντε Μίλι στην Κερύνεια. Το σημείο που έγινε η απόβαση του Αττίλα εκείνο το μαύρο πρωινό του Ιούλη.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο NEWPOST.GR