Σμύρνη μου αγαπημένη- Η ταινία που αγγίζει την ψυχή μας!

Nor smirni mou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα! Μεταφέρει την σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης με εικόνες και στοιχεία που ερευνήθηκαν και  συγκεντρώθηκαν  μετά  από μακρόχρονη έρευνα της σεναριογράφου και ηθοποιού Μιμής Ντενίση.

Mg 2782 final scaledSmirni mou agapimeni 2 1024x576

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγγραφή του έργου χρησιμοποίησε υλικό από τα  αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής.

Επίσης, χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο.

Η ιδέα  γεννήθηκε με αφορμή το 2022 και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με μεγάλη σπουδή και ΄΄μεταφυσική” αγάπη της σεναριογράφου ,με αληθινά στοιχεία και λεπτομέρειες που αναδεικνύονται από τον σκηνοθέτη  Γρηγόρη Καραντινάκη  δίνουν στο κοινό  μια ταινία ξένων προδιαγραφών. Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και η χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ σου δημιουργούν την εντύπωση οτι αγγίζεις ΄΄συμμετέχεις΄΄ σ΄ εκείνες τις τραγικές ώρες της καταστροφής.

 

 

SmirniΗ  ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, στη Σμύρνη ,ακολουθεί την πορεία του ξεριζωμού   όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα».

 

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, στη Χίο, στον Πειραιά, στο Φάληρο και στην Αθήνα.

 

Εκθεση με κοστούμια από την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Μια σημαντική έκθεση με κοστούμια από την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» ανοίγει για το κοινό στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου «Σοφρώνη 13», στο Ναύπλιο.

Η Costume Designer Φωτεινή Δήμου, για τις ανάγκες της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη», σχεδίασε πάνω από 80 κοστούμια, και επιμελήθηκε τουλάχιστον 2.000 εμφανίσεις πρωταγωνιστών και βοηθητικών ηθοποιών. Αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των ενδυμάτων όλων των κοινωνικών τάξεων της πολυπολιτισμικής Σμύρνης, της περιόδου 1916-1923.

The 1SmyrnimouCache 1500x3000 analog medium 1363791 2921418 27122021

Η βραβευμένη με BAFTA, Φωτεινή Δήμου, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει σχεδιάσει κοστούμια για μεγάλες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, σε όλο τον κόσμο.

Τα κοστούμια της εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Θεατρικού Τμήματος, στο Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο.Τα κοστούμια της ταινίας κατασκεύασαν:
Το Atelier SANDI COUTURE
Το Atelier Takis Giannetos Sur Mesure
Το Atelier Solo Victoria
Η κυρία Ελένη Μελισσάρη (Το Βεστιάριο)

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Καραπούλιου

Η έκθεση θα διαρκέσει από 28 Ιουλίου έως 21 Αυγούστου 2022.
Ωράριο λειτουργίας: 10.00-14.00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.