Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022.

Feyzg8txoaaihcj
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022.

Η 82χρονη Ερνό τιμήθηκε για «το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ, με τον μόνιμο γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας στη Στοκχόλμη Ματς Μαλμ να ανακοινώνει τη νικήτρια.

Η Ανί Ερνό είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας και η πρώτη Γαλλίδα που τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο. Δήλωσε πως το νόμπελ είναι “μια ευθύνη”. “Αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη… δεν είχα σκεφθεί ποτέ ότι θα βρισκόταν στο τοπίο μου ως συγγραφέα”, δήλωσε η Ερνό στη σουηδική τηλεόραση SVT. “Είναι μια μεγάλη ευθύνη… να δίνω μια μαρτυρία με ακρίβεια και δικαιοσύνη σε σχέση με τον κόσμο”.

Η Ερνό έχει πει πως το γράψιμο είναι μια πολιτική πράξη, που ανοίγει τα μάτια μας στην κοινωνική ανισότητα. “Και γι΄αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα σαν ‘μαχαίρι”, όπως το αποκαλεί, για να σκίσει τα πέπλα της φαντασίας”, ανέφερε η Ακαδημία.

Βιβλία της είναι, μεταξύ άλλων, «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος». Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, με ξεχωριστή θέση να έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Στο βιβλίο της «Το Γεγονός», πάνω στο οποίο βασίζεται και η ομώνυμη ταινία που διακρίθηκε με τον Χρυσό Λέοντα και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του 2021, η Αρνό πραγματεύεται το φλέγον ζήτημα των αμβλώσεων. Τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.