Εύα Καϊλή – Η πρώτη αντίδραση: «Είμαι αθώα» – Τι λέει μέσω του δικηγόρου της

3687366
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κ. Μαγδαλένα Καϊλή» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος στο Open.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Την Τετάρτη στην εισαγγελία

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Από τη σκληροπυρηνική Saint-Gilles στο «πάρκο αναψυχής» Haren

Όπως έγινε γνωστό, η Εύα Καϊλή έχει μεταφερθεί στις φυλακές του Saint-Gilles και τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά δύσκολα καθώς οι βελγικές αρχές είναι ιδιαίτερα σκληρές σε υποθέσεις διαφθοράς.

Το Saint-Gilles, που εξακολουθεί να είναι η κύρια φυλακή των Βρυξελλών, είναι μία από τις πολυπληθέστερες φυλακές της Βόρειας Ευρώπης. Εδώ οδηγούνται όλοι οι συλληφθέντες του ποινικού αλλά και πολλοί οικονομικοί εγκληματίες, όταν συλλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.

Η φυλακή περιγράφεται γλαφυρά στο βιβλίο του Marc Bles «Child at War»

«Είχε πέντε τεράστιες πτέρυγες, τρεις ορόφους ψηλά, που ακτινοβολούσαν από τον κεντρικό κόμβο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στριμωγμένες με αιχμαλώτους. Εκτός από τον άτυχο εγκληματικό πληθυσμό, η φυλακή είχε υπερπληθώρα από πολιτικούς κρατούμενους. θύματα της γερμανικής καταπίεσης. Υπήρχαν άνδρες και γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στην αντίσταση, άλλοι ύποπτοι για εργασία αντίστασης, όμηροι για φίλους και σχέσεις που δεν είχαν πιαστεί, που δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα και στρατιώτες των Συμμάχων που κρατήθηκαν για εβδομάδες πριν τελικά σταλούν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων στη Γερμανία. Ζούσαν σε μικρά κελιά σαν γυμνές πέτρινες σπηλιές που στέκονταν από στενές στοές από χυτοσίδηρο και υψώνονταν σε επίπεδα πάνω από τα σκληρά πλακάκια Οι κρατούμενοι ζούσαν όπως πολλοί τρωγλοδύτες σε ψηλές, θολωτές σήραγγες που ηχούσαν συνεχώς από τον ήχο του χάλυβα και μύριζαν άσχημα λάχανο και ούρα».

Prison de Saint Gilles Brussels 3 1024x671 1

Εξωτερική άποψη των φυλακών Saint-Gilles

Η κατάσταση φυσικά έχει εξευγενιστεί πολύ από τότε αλλά και πάλι οι φυλακές του St-Gilles δεν είναι και από τις πιο ευχάριστες για τους κρατούμενους σε αυτές. Μαρτυρίες έγκλειστων κάνουν λόγο για υπερβολικά αυστηρούς φύλακες και ελλιπείς μερίδες φαγητού, ενώ ιδιαίτερα στις περιπτώσεις οικονομικών εγκληματιών -όπου υποτίθεται θα υπήρχε μια σχετικότερη ανοχή- οι δεσμοφύλακες είναι ακόμη πιο αυστηροί -μιας και οι Βρυξέλλες είναι ένα από τα μείζονα κέντρα εμπορίου αλλά και το «αρχηγείο» τις Ευρωπαϊκής διοίκησης-.

Η οριστική απόφαση για την προφυλάκιση της Καϊλή

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη, θα αποφασιστεί αν η Εύα Καϊλή και τα άλλα τρία άτομα που προφυλακίστηκαν θα παραμείνουν στη φυλακή.

Όπως ορίζει η διαδικασία, η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιπες, θα παραμείνει στη φυλακή για 48 ώρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αποφυλακιστούν. .

Από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη φυλακή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας από τις φυλακές του Saint-Gilles στις φυλακές τις Haren.

Η πρώτη της αντίδραση για την προέλευση των χρημάτων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν καταγγελίες από βελγικά ΜΜΕ που τόνισαν το σκάνδαλο διαφθοράς, ότι νυν και πρώην ευρωβουλευτές δωροδοκήθηκαν από αξιωματούχους του Κατάρ.

Οι νέες φυλακές στις οποίες οδηγήθηκε η Εύα Καϊλή

Η φυλακή Haren πρόκειται να αντικαταστήσει τις υποβαθμισμένες και πολυπληθείς φυλακές Saint-Gilles, Forest και Berkendael. Σχεδόν 1.200 κρατούμενοι θα τοποθετηθούν εκεί μέχρι το 2022, αναφέρεται από την βελγική διεύθυνση αντεγκληματικής πολιτικής σε Δελτίο Τύπου του Σεπτεμβρίου 2021. Οι φυλακές Haren είναι υπερσύγχρονες και διαμορφωμένες να μπορούν να «φιλοξενήσουν» μέχρι 2000 κρατούμενους. Κάθε σύλληψη που πραγματοποιείται από τον Ιανουάριο 2022 και έκτοτε στην ευρύτερη περιφέρεια των Βρυξελλών οδηγείται εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων κατευθείαν στις φυλακές Haren. Συνήθως όσοι δεν οδηγούνται στις φυλακές haren κατευθείαν είναι για να κάνουν ένα «πέρασμα» από τις φυλακές Saint-Gilles για να τους «σπάσει ο τσαμπουκάς» όπως είναι το κοινό μυστικό που κυκλοφορεί στις βελγικές διωκτικές αρχές.

P787 plein hoog

Οι φυλακές Haren είναι «πάρκο αναψυχής» μπροστά σε αυτές του Saint-Gilles

Αν και η βελγική ατζέντα για εναλλακτικές ποινές φυλάκισης έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, μια σειρά νόμων έχει κάνει την ποινική δικαιοσύνη πιο σκληρή και απειλεί να αυξήσει τις φυλακίσεις. Οι παραγραφές είναι μεγαλύτερες, οι ευκαιρίες για έφεση ή εναντίωση είναι περιορισμένες, οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην αποφυλάκιση υπό όρους και άλλες προσαρμογές της ποινής είναι αρκετά πιο δύσκολες. Πολιτικά, βλέπουμε μια έντονη αμφισημία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne, η οποία είχε ήδη σημειωθεί με τον προκάτοχό του, Koen Geens. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η επιθυμία για μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου, της ποινικής δικονομίας και των νόμων επιβολής ποινών.

Από την άλλη, η επέκταση του «κτήματος» των φυλακών συνεχίζει να παρουσιάζεται ως απάντηση στα ζητήματα των συνθηκών των φυλακών και του συνωστισμού.

Η φυλακή Haren άνοιξε τον Ιανουάριο 2022. Προορίζεται για 1.190 άτομα (άνδρες και γυναίκες), με κέντρο παρακολούθησης, ιατρικό και ψυχιατρικό κέντρο. Πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη φυλακή στο Βέλγιο. Επί του παρόντος, οι φυλακές έχουν μέση χωρητικότητα 300 κλινών. Τρεις φυλακές είναι μεγαλύτερες και η εξαίρεση: Βρυξέλλες (1.084 κλίνες), Λαντίν (694 κλίνες) και Μπριζ (626 κλίνες). Η Χάρεν υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τη φυλακή των Βρυξελλών, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο, μιας και η Saint-Gilles από μόνη της «βοηθάει» στην εύρυθμη και ομαλή συμπεριφορά των κρατουμένων.

Έχουν σχεδιαστεί αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι προπόνησης και κτίριο εργαστηρίων φυλακών. Η διαχείριση του προσωπικού θα πρέπει επίσης να αλλάξει, με διαφορά μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας και του προσωπικού που συνοδεύει τους κρατούμενους. Σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία, όλα αυτά θα επιτρέψουν καλύτερες συνθήκες κράτησης και μεγαλύτερη ευθύνη των κρατουμένων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.