Σεισμός στα Ψαχνά: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι – «Το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ»

Seismos 222
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι κάτοικοι των Ψαχνών πέρασαν τη νύχτα στα σπίτια τους, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί σεισμός τέτοιου μεγέθους ήταν πριν από 10 χρόνια περίπου.

Τουλάχιστον 70 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ψαχνά Ευβοίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά και νοτιοανατολικά των Ψαχνών, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 13,3 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι των Ψαχνών πέρασαν τη νύχτα στα σπίτια τους, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί σεισμός τέτοιου μεγέθους ήταν πριν από 10 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε 10 σπίτια, ενώ μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών θα φτάσουν στο σημείο για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια.

«Οι ζημιές είναι σε διάφορες τοπικές κοινότητες, σε 10 σπίτια. Είναι ζημιές κυρίως σε τοίχους, δεν υπάρχουν άλλες βλάβες», δήλωσε στο MEGA ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων.

Screenshot 6 7

Παπαζάχος: «Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ»

Την ίδια στιγμή η μετασεισμική ακολουθία περιορίζεται περίπου στα 3,5 Ρίχτερ, ωστόσο ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρότερος μετασεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 Ρίχτερ.

«Παρότι η ακολουθία εξελίσσεται με μικρούς σεισμούς, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, είναι πολύ υποτονική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί. Στην πιο φυσιολογική περίπτωση οι μετασεισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι 4,5 Ρίχτερ», δήλωσε.

Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Το ρήγμα που υπάρχει εκεί και διαμορφώνει όλη την λεκάνη των Ψαχνών είναι ένα μεγαλύτερο ρήγμα που είναι γνωστό. Το ρήγμα αυτό έχει την ικανότητα να κάνει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που γίνεται σεισμός σε ένα ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος, ότι μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ. Απλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν ξέρουμε την κατάσταση του ρήγματος κρατήσαμε μία επιφύλαξη. Προς το παρόν, η ακολουθία έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μήκος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Λέκκας: «Τα ρήγματα Ψαχνών και Ευβοϊκού απαιτούν επιτήρηση»

«Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο. Τα ρήγματα Ψαχνών και Ευβοϊκού απαιτούν επιτήρηση», ανέφερε ο  καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή « ΣΗΜΕΡΑ» στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τρία ιστορικά σεισμών.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο καθηγητής, έγινε άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και μέσα σε μια ώρα εκδόθηκε πόρισμα που είναι εμπιστευτικό και προωθήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, ότι το απόρρητο πόρισμα περιέχει, στο πρώτο του σκέλος, την εκτίμηση των επιστημόνων για τον σεισμικό  κίνδυνο ενώ στο δεύτερο σκέλος που αφορά τους φορείς, δίνονται οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν.

Ο καθηγητής πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου υπογραμμίζοντας πως «δεν συντρέχει λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας».

Ωστόσο διευκρίνισε, ότι η προσοχή των επιστημόνων είναι «στραμμένη» στη σεισμική ακολουθία και βρίσκονται σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό είπε ότι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Δήμαρχος  Δελφών Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην κεντρική Εύβοια, καθώς ολόκληρη περιοχή ζει στον ρυθμό των μετασεισμών.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ “χτενίζουν” την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί.

Κοιμήθηκαν οι κάτοικοι κάτοικοι

Μετά το «χτύπημα» των 4,9 ρίχτερ, ο κόσμος πέρασε τη νύχτα «με το ένα μάτι ανοιχτό»,  με το φόβο ενός νέου σεισμού. Τη δυνατή δόνηση του μεσημεριού, ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται μεταξύ άλλων να μη μπαίνουν σε κτίρια με ζημιές και να είναι σε εγρήγορση για την πτώση αντικειμένων κατά τις μετακινήσεις τους.

σεισμός

Βίντεο από την ώρα του σεισμού

Στο μεταξύ προκαλούν φόβο οι εικόνες από την ώρα του σεισμού, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αποτυπώνουν με ακρίβεια, τόσο την ένταση της δόνησης όσο και τον τρόμο των κατοίκων της Εύβοιας, που τώρα φοβούνται ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου.

 

Προστασία από Σεισμούς

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι 

•    Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
•    Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
•    Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
•    Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
•    Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτού:
–    κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
–    μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
–    μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
    Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
    Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι:

    Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
    Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
    Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
    Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
ευβοια

Το Σεπτέμβιο του 2001 επλήγη από σεισμό η περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

•    Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα:

•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
    Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

•    Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
•    Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

•    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
•   Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

•  Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
•  Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
•  Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
•  Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
•  Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
•  Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
•  Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
•  Xρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
•  Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

seismos 222

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

•    Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
•    Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
•    
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
•    Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
•    Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.