Από την Μαίρη Παναγάκου
Υλικά για 6-8 άτομα
6 αυγά
125 γρ βούτυρο
ελάχιστο αλάτι
12 κ σ ζάχαρη αρωματισμένη με 1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού
250 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κ σ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ γλ μπέκιν πάουντερ
1 γεμάτη κ σ σοκολάτα σε σκόνη
1/2 κ γλ κανέλα σε σκόνη και άλλο τόσο γαρύφαλο σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
- Λιώνετε το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνετε να κρυώσει. Κοπανίζετε τα καρύδια με 3-4 κ σ από τη ζάχαρη της συνταγής. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάτε τους κρόκους, στο μίξερ, με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Όταν το μείγμα γίνει αφράτο και κρεμώδες, ρίχνετε τα καρύδια, το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι με το μπέκιν, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχάρια και τη σκόνη σοκολάτας.
- Ανακατεύετε στη χαμηλή ταχύτητα.
- Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με λίγο αλάτι και την ενσωματώνετε με κουτάλι στο μείγμα των κρόκων, με απαλές κυκλικές κινήσεις, με σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω, για να μην κόψει. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα στρογγυλή 24 εκ περίπου και αδειάζετε το μείγμα, ισιώνοντας το με σπάτουλα.
- Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε για 50′-60′. Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς επάνω σε σχάρα. Κατόπιν ξεφορμάρετε, μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα και σερβίρετε. Γαρνίρετε με γλάσο πορτοκαλιού ή κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.
- Για το γλάσο: αναμειγνύετε 1 φλ τσ άχνη ζάχαρη με 3-4 κ σ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία