Μήλο: ένα φρούτο-φάρμακο

2 Μήλα Κόκκινα (malus domestica) 800x600
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Μαίρη Παναγάκου

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Είναι βέβαιο ότι την έχεις ακούσει και πιθανώς έχεις πει κι εσύ τη συγκεκριμένη φράση.

Τα μήλα έχουν ιδιαίτερη θέση στη μυθολογία, τον Κήπο της Εδέμ, τον άθλο του Ηρακλή να αποκτήσει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων που τα φρουρούσαν καλά γιατί πίστευαν ότι έδιναν την αθανασία σε όποιον τα είχε.

Newton appleΣτην επιστήμη, σύμφωνα με τις γραφές, ο Νεύτων οφείλει την ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας, όταν έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι του.

Στην τέχνη, αφού τόσοι απλοί ή ονομαστοί ζωγράφοι έχουν χρησιμοποιήσει μήλα στους πίνακες τους, της νεκρής φύσης.

Στην ιστορία, αλλά και σε πάρα πολλές παροιμίες της λαϊκής μας παράδοσης.

Οι Ρωμαίοι γνώριζαν 22 ποικιλίες μήλων. Σήμερα είναι γνωστές 6.500 περίπου ποικιλίες μήλων.

Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν όλα τα μέρη του δέντρου, οι καρποί, τα φύλλα, τα λουλούδια και η φλούδα του. Όσον αφορά την άγρια μηλιά, οι καρποί της είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τις διάρροιες, τη βραχνάδα και στους ρευματισμούς.

Χρειάζεται να προσέχουμε την κατανάλωση των σπόρων του μήλου, να μην καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα σκέτοι, γιατί είναι επικίνδυνοι για την υγεία, αλλά μόνο όσοι βρίσκονται μέσα στο μήλο.

Το μηλόξιδο, είναι λιγότερο ξινό από τα άλλα ξίδια, ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο αρχαίο φάρμακο και χρησιμοποιείτο για κάθε αρρώστια, όπως αναφέρει ο Γαληνός, ο δεύτερος σπουδαίος γιατρός μετά τον Ιπποκράτη.

Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν συχνά, αναμεμιγμένο με νερό ή μέλι. Η δόση είναι, 1 κ γλ διαλυμένο σε ζεστό νερό σε τσάγια και διάφορα αφεψήματα βοτάνων, 3-4 φορές την ημέρα. Αυτό το ρόφημα βοηθάει πολύ στην αποτοξίνωση και στο αδυνάτισμα.

Milo idiotites kai threptiki aksia
Τι περιέχει ένα μέτριο μήλο (182 γρ.)με τη φλούδα

Επίσης στην Σουηδία, οι γυναίκες προσθέτουν 1 φλ τσ μηλόξιδο στο μπάνιο τους, σε ζεστό νερό, για να διατηρούν το απαλό δέρμα τους.

Πριν καταναλώσετε τα μήλα, πλύνετε τα καλά κάτω από το τρεχούμενο νερό και αφήστε τα για 2′-3′ σε σκεύος με νερό και ξύδι. Έτσι είναι απολύτως ασφαλή να τα απολαύσετε με τη μυρωδάτη τους φλούδα.

Μήλα κομπόστα αναμεμειγμένα με λίγο βούτυρο, ήταν ένα φάρμακο της λαϊκής ιατρικής. Είναι εξαιρετικό καθαρτικό για όσους υποφέρουν από αιμορροϊδες και κάνουν πολύ καθιστική ζωή.

Όταν καθάριζαν τα μήλα, δεν πέταγαν τις φλούδες, αλλά τις αποξήραιναν. Τις χρησιμοποιούσαν σαν αφέψημα, για να ανακουφιστούν από τους πόνους των ρευματισμών, τη βραχνάδα και τα ερεθισμένα νεφρά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.