Ρόζα Λούξεμπουργκ: Πως η ιστορία γίνεται σιωπή! – Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Rosa luxemburg portrait
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πως η ιστορία γίνεται σιωπή !

 Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς! Γι αυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν!

Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή!

30160544 roza

Κανείς δεν ξέρει που το κορμί της παραχώσαν!

( Μπέρτολτ Μπρέχτ)

 

15 Ιανουαρίου στα 1919!

Το άψυχο κορμί της πετάχτηκε κατακρεουργημένο από τη γέφυρα του Λιχτενστάιν στο κανάλι Λάνβεχρ, αφού πρώτα ένοιωσε την αγριότητα, το μίσος, τον πόνο!!!

Με δύο χτυπήματα του υποκόπανου, ο παράφρων υπολοχαγός Ρούγκε, της έσπασε το κρανίο. Με το σώμα να αιμοραγεί και την ψυχή να αντιστέκεται, ρίχτηκε στο πορτ μπαγκάζ ενός εχθρικού αυτοκινήτου.

Κανείς δεν ένοιωσε έλεος, κανείς δεν ένοιωσε την ανάγκη για μιά τελευταία ανθρώπινη ματιά. Την αποτελείωσαν με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Πέντε μήνες αργότερα το κορμί της Ρόζας, ξεβράστηκε στην όχθη.

Roza loyxempoyrgk

Αι΄ Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου’χω φυλαγμένα

πάνω στο κάρο σε είδα στα εννιακόσια εφτά

Εγώ τότε κοιμόμουνα  στο φως του εικοσιένα

κι εξήντα χρόνια αργότερα σε βρήκα στα χαρτιά

 

Η Ροζα Λούξεμπουργκ, η χλωμή , μικροκαμωμένη Ρόζα, με το σπινθηροβόλο βλέμμα και την απίστευτη ρητορική ικανότητα, είχε απο νωρίς επιλέξει στρατόπεδο.

Ήταν Εβραία, φιλόσοφος, μαρξίστρια, επαναστάτρια, ασυμβίβαστη. Πολεμούσε την αδικία, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία.

Γεννήθηκε στην Πολωνία στις 5 Μαρτίου του 1871.

Υπήρξε και υπάρχει στην παγκόσμια επαναστατική σοσιαλιστική σκέψη, ως μία εμβληματική μορφή των αρχών του 20ου αιώνα.

Μαζί με τον Κάρλ Λίμπκνεχτ, αγωνίστηκε με πάθος και συνέπεια, ενάντια στην καπιταλιστική αντίληψη για την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλεση, τον πλουτισμό των λίγων σε βάρος των πολλών.

Χαιρέτησε γεμάτη προσδοκίες τη Ρώσικη επανάσταση και εναντιώθηκε με όλες τις δυνάμεις της στην κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αδιαφόρησε για τις σεξιστικές προκαταλήψεις, σπούδασε, επέλεξε έναν τρόπο ζωής αντισυμβατικό, προκαλώντας την υφιστάμενη κοινωνική ηθική της εποχής και το κατεστημένο.

Για τις ιδέες της διώχθηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε για μεγάλη περίοδο της ζωής της.

Πάντα ήταν με τις μη προνομιούχες μειονότητες. Συνέδεσε τη ζωή της με την ανάπτυξη των εργατικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Υπήρξε συνοδοιπόρος στην ίδρυση της επαναστατικής ομάδας ” Σπάρτακος” απο την οποία προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα της  Γερμανίας.

Roza libnext 2

Οι αιμοσταγείς δολοφόνοι της, την παρουσίαζαν ως “αιμοσταγή Ρόζα” , το άγριο θηρίο. που προκαλούσε τρόμο. Η ίδια είχε απαντήσει τότε “Η προλεταριακή επανάσταση δεν έχει ανάγκη την τρομοκρατία για να πετύχει τους σκοπούς της. Μισεί και απεχθάνεται το φόνο”.

Δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 48 ετών!

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.