Φεντερίκο Φελίνι ο ποιητής του Κινηματογράφου!

F
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Ακούγοντας τη μουσική στην ταινία ”La Strada’‘του  Nino Rota ίσως  κάποιος, να μπορούσε να εμβαθύνει  στην ψυχολογία του μάγου της μεγάλης οθόνης του σκηνοθέτη της,  Φεντερίκο Φελίνι 

Images (1)0dc2c0ec05893edb1b89159c7208e288 w600 h250

Ο Φεντερίκο Φελίνι γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20  Ιανουαρίου του 1920 στο Ρίμινι .  Στα 10  του χρόνια  αποφάσισε να το σκάσει απο το σπίτι  ανεβαίνοντας  στο ουράνιο τόξο  του ονείρου του και γύρισε τους τόπους της πατρίδας του ακολουθώντας το τσίρκο του Πιερίνο.

Ετσι λοιπόν έζησε και μεγαλούργησε ως μέσον -όπως έλεγε ο ίδιος ανάμεσα στη φαντασία και τον υπόλοιπο κόσμο!

2717720

Η καθημερινότητα  των ανθρώπων συνυφασμένη  με τον φανταστικό  κόσμο και τα παραμύθια   η προσωπική του μυθοπλασία Μ΄ αυτό το πάντρεμα  ο Φελίνι δημιούργησε τα αριστουργήματα του που  όμως ήταν τόσο ρεαλιστικά

Μετά από καιρό φεύγει απο το τσίρκο και ταξιδεύει σ’ όλη την Ιταλία μ’ έναν περιοδεύοντα θίασο, γράφοντάς μάλιστα  μονόπρακτα..

Στη Ρώμη όμως θα εγκατασταθεί. , όπου γράφει και κάνει σκίτσα για το χιουμοριστικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Marc Aurelio», συγχρόνως δουλεύει ως εικονογράφος και μεταφραστής σε κόμικς. Ενώ γράφει θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και γκαγκ για τους κωμικούς Άλντο Φαμπρίτσι και Ερμίνιο Μακάρι. Αυτή την περίοδο θα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του  την ηθοποιό Τζουλιέτα Μασίνα,

Federico fellini giulietta masina

Το 1944 όμως είναι η χρονιά που ο Φελίνι θα συναντήσει τον  Μέγα  Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο οποίος του ζητά να τον βοηθήσει στη συγγραφή του σεναρίου της αριστουργηματικής ταινίας του «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη». Αυτή η ταινία υποψήφια για Οσκαρ σεναρίου 1947.

Δέκα χρόνια σχεδόν κοντά στο Ροσελίνι και σ΄ άλλους σημαντικούς  σκηνοθέτες ,θα ακολουθήσει την δική του διαδρομή  .  Την δεκαετία του ΄50 με τα ” Φώτα του Βαριετέ΄΄  θα γυρίσει την πρώτη του ταινία. Θα ακολουθήσουν ΄΄Ο Λευκός σεϊχης΄΄ που θα αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία του La Strada θα τον καθιερώσει σαν έναν απο τους πιο σπουδαίους  σκηνοθέτες του νεορεαλισμού στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Nc1

Θα ακολουθήσουν  «Ντόλτσε Βίτα ή «Γλυκιά ζωή» σε σενάριο Πιερ Πάολο Παζολίνι .

Στην ταινία  «Οκτώμισι» το 1963.ο σκηνοθέτης θα μας φανερώσει πτυχές της δικής του ζωής Όι  ταινίες αυτές αλλά και εκείνες που ακολούθησαν τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής έβδομης τέχνης.

15 7 2020

Ο Φεντερίκο Φελίνι πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 1993 .Η κηδεία του,  έγινε στο Στούντιο 5 της Τσινετσιτά στη Ρώμη. τον συνόδευσαν    70.000  κόσμος ενώ   ο τρομπετίστας Μάουρο Μαούρ έπαιξε τη σύνθεση του Νίνο Ρότα –  – «Improvviso dell’ Angelo».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.