Συναγερμός στην Αυστραλία: Χάθηκε θανατηφόρα ραδιενεργή κάψουλα

Radienergeia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τμήματα της Δυτικής Αυστραλίας έχουν τεθεί σήμερα σε συναγερμό για ραδιενεργή ουσία, μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι ραδιενεργή κάψουλα που χρησιμοποιείται στις εργασίες εξόρυξης χάθηκε καθ’οδόν για την πρωτεύουσα της πολιτείας, το Περθ.

Οι αρχές στην μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας εξέδωσαν συναγερμό χθες, Παρασκευή, για “κίνδυνο από ραδιενεργή ουσία” σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Περθ.

Η μικρή, ασημένια κάψουλα χάθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της από ορυχείο βόρεια του Νιούμαν –μια μικρή πόλη στην απομακρυσμένη περιοχή Κίμπερλι– στα βορειοανατολικά προάστια του Περθ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η κάψουλα περιέχει τη ραδιενεργή ουσία Καίσιο-137, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας.

Αυτή πιστεύεται ότι έπεσε από φορτηγό όταν μεταφερόταν προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με το αντικείμενο αυτό καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα ή ασθένεια.

“Ανησυχούμε μην κανένας την μαζέψει χωρίς να ξέρει με τι έχει να κάνει”, δήλωσε ο Δρ Άντριου Ρόμπερτσον, υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της Δυτικής Αυστραλίας.

Η κάψουλα χάθηκε ενώ μεταφερόταν με φορτηγό από ορυχείο σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Περθ, διευκρίνισε η υπηρεσία υγείας της πολιτείας. Το Νιούμαν βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περθ.

Το φορτηγό αναχώρησε στις 12 Ιανουαρίου, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι η κάψουλα είχε χαθεί ως αυτήν την εβδομάδα, όταν ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις αρχές.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι οι έρευνες για την κάψουλα γίνονται κατά προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές, αλλά σημείωσε ότι αυτές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη για την απώλειά της, όταν η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για την κάψουλα αντιλήφθηκε ότι είχε χαθεί, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.