Τζουλαμάς – Συνταγή παραδοσιακή από την Κρήτη – Από τη Μαίρη Παναγάκου

Tzoylamas
Facebook
Twitter
LinkedIn
Οι αποκριές είναι κοντά και οι νοικοκυρές στην Κρήτη ετοιμάζουν τα υλικά τους για να κατασκευάσουν ένα από τα παραδοσιακά γλυκά τους. Ένα από αυτά είναι και ο Τζουλαμάς από τα χεράκια της Μαίρης Παναγάκου.

Συνταγή παραδοσιακή από την Κρήτη

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 1/2 κ αλεύρι γοχ
  • 2 κ σ ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ τσ νερό
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 φλ τσ βούτυρο φρέσκο

Για τη γέμιση

  • 1/2 κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια χωρίς τα κόκκαλα και την πέτσα
  • 1 1/2 φλ τσ ρύζι καρολίνα
  • 2-3 συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 φλ τσ σταφίδες μικρές ξανθές
  • 1 φλ τσ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 1 φλ τσ βούτυρο
  • 1 κ σ αλάτι
  • 1 κ γλ πιπέρι
  • 1 κ γλ κανέλλα
  • 1/2 κ γλ γαρύφαλλο
  • 1 κ γλ κύμινο
  • 1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ τσ ζάχαρη
  • 1 φλ τσ ζωμό κότας
  • 1/2 κ σ σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

1.    Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Βράζετε 2 φλ τσ νερό και ρίχνετε το ρύζι. Λίγο πριν αποσύρετε την
κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κοτόπουλο. Ανακατεύετε και πασπαλίζετε με 1/2 κ σ ζάχαρη.
2.    Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο. Με τα υλικά της ζύμης ετοιμάζετε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη. Ανοίγετε ένα φύλλο κάπως χοντρό, το στρώνετε στο ταψί και το πασπαλίζετε με κανέλα. Απλώνετε
επάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και ζάχαρη. Ανοίγετε ένα δεύτερο πιο λεπτό φύλλο, το βουτυρώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση.
3.    Τελειώνετε, απλώνοντας ένα πιο χοντρό φύλλο σαν το πρώτο. Ραντίζετε το φύλλο με βούτυρο λιωμένο και το ζωμό της κότας. Πασπαλίζετε με κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη. Προθερμαίνετε το φούρνο
με αντιστάσεις στους 180ο και ψήνετε τον τζουλαμά για 50′-60′, μέχρι να ροδίσει.
4.    Τον αφήνετε να κρυώσει λίγο και τον σερβίρετε κομμένο σε κομμάτια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.