Πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ ! Ο γιατρός -Ο Δήμαρχος-Ο Ανθρωπος που Αγάπησε τον Ανθρωπο!

1000x563 cmsv2 59b95e20 1af6 5c59 af82 4961151785a0 4259956
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Μωυσής Ελισάφ έγινε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος, με την εκλογή του το 2019.

Με το που ορκίστηκε δήμαρχος, ο Μ. Ελισάφ έθεσε σε κίνηση το σχέδιό του    «να ανοίξει παράθυρα στον κόσμο για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, με έντονο το άρωμα μιας άλλης, περασμένης, κοσμοπολίτικης εποχής και προικισμένη με φυσικές ομορφιές».

Πολιτικός, πανεπιστημιακός και γιατρός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Παθολογία.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 και εργάστηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λιπιδίων και Αθηροσκλήρωσης, του Ιατρικού Κέντρου Sheba, στην ιατρική σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ.

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Ερευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διετέλεσε επανειλημμένως δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Η ρωμανιώτικη εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, χάνει ένα εξέχον μέλος της, που επί σειρά ετών ήταν πρόεδρός της, αναδεικνύοντας την ιστορική της διαδρομή στα πέρατα του κόσμου.

Την Κυριακή (19/02) στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί, στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων, η κηδεία  του  Μωυσή Ελισάφ.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΑικατερίνηΣακελλαροπούλου:

«Έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο

Αλέξης Τσίπρας

Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα Ιωάννινα και στη χώρα γκρεμίζοντας τείχη και ενώνοντας τις πιο φωτεινές πλευρές της επιστήμης, της πολιτικής και του πολιτισμού. Το παράδειγμα του θα συνεχίσει να μας εμπνέει.

 Όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του Μωυσή Ελισάφ θα δεχθεί, στον χώρο τέλεσης της κηδείας του, τα συλλυπητήρια του κόσμου. Αντί στεφάνων, επιθυμία της οικογένειας είναι να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.