Ομπάμα: «Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος»

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπέρ της δημιουργίας ενός «ανεξάρτητου, βιώσιμου» παλαιστινιακού κράτους, τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, επισημαίνοντας ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν είναι εποικοδομητική και δεν “προωθεί την ειρήνη”.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, στην Δυτική Όχθη, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι στους Παλαιστίνιους “αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος” και ότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στην δημιουργία ενός “ανεξάρτητου, βιώσιμου” παλαιστινιακού κράτους. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την επίτευξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μιας λύσης δύο κρατών.

“Ήρθα στην Δυτική Όχθη επειδή οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί βαθιά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης”, υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

“Βάσει των συνομιλιών που είχα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρόεδρο Αμπάς, η πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών εξακολουθεί να υπάρχει”, πρόσθεσε.

“Το βασικό ζήτημα τώρα είναι πως θα επιτύχουμε εθνική κυριαρχία για τον παλαιστινιακό λαό και ασφάλεια για τον ισραηλινό λαό”, σημείωσε, έπειτα από συνομιλίες σχεδόν δύο ωρών που είχε με τον πρόεδρο Αμπάς.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε νέες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού, παρά μόνον σημείωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τις φέρει πίσω στις άμεσες συνομιλίες, οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

“Ήμουν σαφής με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και την υπόλοιπη ισραηλινή ηγεσία ότι (…) δεν θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι εποικοδομητική, είναι κατάλληλη, είναι κάτι που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη”, υπογράμμισε επίσης ο Ομπάμα.

Σε ομιλία του το 2009 στο Κάιρο, ο Ομπάμα είχε σημειώσει ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την νομιμότητα των συνεχιζόμενων ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων και είχε ασκήσει ανοιχτά πιέσεις για το πάγωμά τους στις συνομιλίες που είχε με τον Νετανιάχου στις αρχές της πρώτης του θητείας.

Ωστόσο πιο πρόσφατα αποφεύγει οποιαδήποτε άμεση αναφορά στις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες και αντ’ αυτού επιμένει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να απέχουν από μονομερείς κινήσεις, αναφερόμενος στην επέκταση των ισραηλινών οικισμών και στις προσπάθειες των Παλαιστινίων για την αναγνώριση ενός κράτους στον ΟΗΕ.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε σήμερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο την ρίψη δύο ρουκετών κατά του Ισραήλ από μια ένοπλη οργάνωση της Λωρίδας της Γάζας.

“Είδαμε ακόμη (σήμερα το πρωί) την απειλή της Γάζας με αυτές τις ρουκέτες. Καταδικάζουμε αυτήν την παραβίαση μιας σημαντικής κατάπαυσης του πυρός, η οποία προστατεύει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους”, σημείωσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην εκεχειρία που συνήφθη στα τέλη Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στην Γάζα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.