Όθων Ηλιόπουλος καθηγητής Ιατρικής του Harvard στήριξε τη Χώρα μας στη Πανδημία με όλες του τις δυνάμεις

Othon iliopoulos 2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Harvard και Κλινικός Ογκολόγος στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, Όθων Ηλιόπουλος.επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Σύριζα.

Ο  Οθων Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.

Η πρόταση  του γιατρού  προς τον Αλέξη Τσίπρα για το τι θα πρέπει να κάνει η Αριστερά  για το ΕΣΥ:

: «Στην πανδημία φτάσαμε με ένα αποδυναμωμένο σύστημα Υγείας. Όπως αποδυναμωμένο ήταν και στη βόρεια Ιταλία, με τη μεγάλη καταστροφή που ξέρουμε. Η κυβέρνηση Σαλβίνι είχε απολύσει τους γιατρούς και είχε μειώσει τη χρηματοδότηση στην Υγεία.

Σήμερα, το σύστημα Υγείας είναι σαν ένα πιθάρι. Έχει ελάχιστους εξειδικευμένους στην κορυφή, ελάχιστους πρωτοβάθμιους στη βάση και πάρα πολλούς γιατρούς με σχετική εξειδίκευση που κατανέμονται μη βέλτιστα. Το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι πυραμίδα. Να υπάρχει μεγάλη κάλυψη πρωτοβάθμιας και στη συνέχεια να υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, τα οποία να είναι επανδρωμένα με ειδικότητες αιχμής.

Ακόμη μία παράμετρος είναι η δυνατότητα διακίνησης και κατανομής ανάμεσα στα νησιά και στα κέντρα, η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών ορθολογικά. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας Ξανθού-Πολάκη, φτάσαμε μεν στην πανδημία με καλύτερη κατάσταση από το 2015, αλλά αδύναμοι. Τέλος, η πανδημία δεν έγινε ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΕΣΥ».

  • Να καταγράψουμε άμεσα τον ανοσολογικό χάρτη της χώρας.
  • Να έχουμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο για όλους τους ασθενείς.
  • Να αναβαθμιστεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα απελευθερώσει τους υπάρχοντες γιατρούς από καθήκοντα που ανήκουν στους νοσηλευτές.
  • Να έχουμε ψυχική υγεία.
  • Να μεταφέρουμε τη νοσηλεία σε εξωτερικά ιατρεία.
  • Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα κατ’ οίκον παρακολούθησης από εξειδικευμένους νοσοκόμους, ώστε να ενισχυθεί η σωστή παρακολούθηση και η μετανοσοκομειακή νοσηλεία.
  • Να έχουμε ορθολογικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σημαντικό κομμάτι θα έχει η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν σημαντικά στην παροχή υγείας στον πληθυσμό. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει με όρους που θα είναι συμφέροντες και για τους δύο. Αυτό είναι διαφορετικό από τις ΣΔΙΤ που προτείνει τώρα η κυβέρνηση», είχε τονίσει ο Όθων Ηλιόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.