Όλα όσα δεν γνωρίζεις για την φράουλα

Strawberries g9dc2de4ec 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Μαίρη Παναγάκου μας αποκαλύπτει όλες τα καλά της φράουλας.

Φράουλα. Η επιστημονική ονομασία της είναι: Fragaria vesca, αλλά έχει και άλλες ονομασίες, όπως χαμοκερασιά, κουκουμαριά, κερασούλια, κ.ά που ποικίλλουν από τόπο σε τόπο.

Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φραουλιάς χρησιμοποιούνται ως φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρούνται πολύτιμα για όλες τις αρρώστιες. Ανθίζει από τον Μάϊο ως τον Ιούλιο και περιέχει δραστικές ουσίες όπως, ταννίνη, σαλικυλικό και Γαλλικό οξύ, φραγκαριανίνη, σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, ιώδιο, σίδηρο,
μαγνήσιο, διοξείδιο του πυριτίου και βιταμίνη C.

Τα καλά που μας παρέχουν οι φράουλες

Η παλιά λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε όλα της τα μέρη, για πολλές ασθένειες. Βέβαια μιλάμε για τις φράουλες που μεγαλώνουν σε φυσικό περιβάλλον, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα!

  • – Τα φύλλα και οι ρίζες της ήταν διουρητικά, χρήσιμα σε κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά, κολικούς, αρθριτικά και ρευματισμούς.
  • – Ήταν επίσης στυπτικά και το αφέψημα τους χρησιμοποιείτο σε διάρροια, δυσεντερία, εντεροκολίτιδα, λευκόρροια και ως γαργάρα για τον πονόλαιμο.
  • – Χρησίμευε σαν καθαρτικό, ήταν αιμοστατική, ρυθμιστής της ηπατικής  λειτουργίας, ανακουφιστική στους  ερεθισμούς της χολής και κοπανισμένοι σπόροι φραουλιάς γίνονταν αποτελεσματικό κατάπλασμα σε έλκη
    και μολυσμένες πληγές.
  • – Ήταν πολύτιμη σε κρίσεις άσθματος, στα ηπατικά προβλήματα, αναιμία, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά και ποδάγρα.
  • – Το αφέψημα των φύλλων και της ρίζας της χρησιμοποιείται για επαλείψεις σε χιονίστρες.
  • – Ο χυμός της φρέσκιας φράουλας ασπρίζει τα δόντια. Αφήνετε για 5′ στο στόμα το χυμό από αληθινές φράουλες, στην εποχή τους, και μετά τα  ξεπλένετε με χλιαρό νερό που έχετε προσθέσει λίγη μαγειρική σόδα.
  • – Αν παρακάψει ο ήλιος το πρόσωπο σας και σας τσούζει, τρίψτε το ελαφρά με φράουλες και αφήστε το χυμό επάνω του να ενεργήσει, πριν ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.
  • – Λίγες φράουλες πολτοποιημένες με ελάχιστο απεσταγμένο νερό, βοηθούν ώστε να μειωθούν οι πανάδες, με συχνές επαλείψεις.

Για να διατηρήσετε τις φράουλες αρκετές ώρες φρέσκιες, τις αφήνετε στο ψυγείο χωρίς να τις πλύνετε και τοποθετείτε κάτω από τη μεμβράνη που είναι σκεπασμένες όταν τις αγοράζετε, ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας.

Strawberries g8f321c937 1280

Τις πλένετε όταν είναι να τις σερβίρετε με δροσερό τρεχούμενο νερό και μετά αφαιρείτε το κοτσανάκι τους.
Χτυπώντας φράουλες με λίγο γάλα, θα έχετε μια φρέσκια μάσκα δέρματος.

Μια καλλονή της εποχής του Ναπολέοντα, η Μαντάμ Ταγιέν, συνήθιζε να κάνει μπάνιο μέσα σε 11 κιλά λιωμένες φράουλες!
Οι Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ, μετά από έρευνες,  υποστηρίζουν: το λεπτό κι ελκυστικό άρωμα της φράουλας, καλμάρει τα νεύρα! όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, μυρίστε μερικές φράουλες πριν τις
καταναλώσετε.
Για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη, κόψτε 3 φράουλες σε ένα ποτήρι  σαμπάνιας και γεμίστε το με αφρώδη οίνο. Παρατηρείστε τη σειρά των μικροσκοπικών φυσσαλίδων να χρωματίζουν ελαφρά το ποτό, βάλτε χαλαρωτική
μουσική, καθείστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και απολαύστε την ηρεμία, τη μουσική, το ηδύποτο και τέλος μασουλείστε τις φράουλες!

Το θαύμα συνετελέσθη και ξανανιώσατε!!

Φράουλες κοκτέϊλ

Πλένετε 1 κιλό φράουλες και αφαιρείτε τα κοτσανάκια. Τις κόβετε σε φετάκια.
Βάζετε τις φράουλες σε μια κανάτα και προσθέτετε 1 φλ τσ ζάχαρη.
Τις αφήνετε στο ψυγείο να παγώσουν. Προσθέτετε 1 φιάλη άσπρο κρασί, 2
φιάλες παγωμένη σόδα (αναψυκτικό) και παγάκια.
Σερβίρετε το κοκτέϊλ σε μεγάλα ποτήρια, με κουταλάκι και φετάκια λεμονιού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.